Ziua Eroilor, marcată la Iași

Joi, 13 iunie, la Iaşi au avut loc o serie de manifestări prilejuite de Sărbătoarea Înălțării Domnului, respectiv Ziua Eroilor. La festivităţile desfăşurate la Cimitirul Eroilor din Primul Război Mondial situat în Cimitirul Eternitatea au fost prezenţi prefectul județului Iași, Felix Guzgă, preşedintele Consiliului Judeţean Iași, Costel Alexe, şi primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, din partea autorităților locale, alături de reprezentanţi ai Garnizoanei Iaşi, Uniunii Naţionale a Veteranilor de Război – filiala Iaşi şi cei ai Asociaţiei „Cultul Eroilor”  – filiala Iaşi. În deschiderea ceremoniei a avut loc un Te Deum oficiat de un sobor de preoţi, după care au urmat discursurile oficialităţilor. În cuvântul său, prefectul Felix Guzgă a dat citire mesajului adresat de premierul Marcel Ciolacu cu prilejul Zilei Eroilor.

„Cinstim astăzi memoria înaintaşilor noştri care au apărat graniţele ţării, drepturile, libertatea şi valorile neamului românesc. Eroii neamului, cu nume şi fără de nume, şi-au dat viaţa pentru a păstra vie identitatea românească. Lor le datorăm România de astăzi, lor le datorăm libertatea de a vorbi graiul românesc, de a trăi într-un stat suveran şi unitar. Pomenirea Eroilor neamului românesc din generaţie în generaţie rămâne o datorie morală. Cel mai important mod de a-i cinsti este să-i păstrăm în conştiinţă şi în fapte ca modele. În faţa marilor provocări şi a momentelor grele, să ne amintim de românii care au apărat ţara şi să luăm cele mai bune decizii, cu gândul la recunoştinţa pe care le-o purtăm”, a afirmat, în discursul său, preşedintele Consiliului Judeţean, Costel Alexe.

„Cred că trebuie să ne concentrăm tot mai mult, astfel încât din toată fiinţa noastră, prin lucrurile pe care le facem, să începem să propovăduim pacea. Simţim tot mai mult cum la uşile graniţelor ţării noastre se aude zăngănitul de arme din ce în ce mai aproape. Avem o Armată puternică, care sunt convins că nu ar face niciun pas înapoi pentru apărarea ţării. Dar nu trebuie să o testăm. Trebuie să-i avem permanent lângă noi pe copiii noştri şi pe ai lor şi trebuie să facem din toate virtuţile omeneşti ceea ce de-a lungul timpului au făcut şi înaintaşii noştri. Să luptăm pentru pace, să ne închinăm memoriei celor căzuţi, să aducem între noi liniştea şi buna înţelegere şi să ne rugăm la Dumnezeu să ne înţelepțească ! Dumnezeu să-i odihnească şi să ne rugăm pentru ei”, a spus, în alocuțiunea sa, primarul Mihai Chirica.

Ceremonii religioase şi militare prilejuite de Sărbătoarea Înălţării Domnului – Ziua Eroilor Neamului au avut, de asemenea, la Cimitirul Eroilor Neamului din Galata şi din localităţile Podu Iloaiei şi Leţcani.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;