Primăria Municipiului Iaşi (PMI), în colaborare cu Comunitatea Evreilor din Iași și Rabinul Josef Wasserman, președintele Fundației pentru Promovarea și Dezvoltarea Iudaismului în România, organizează în perioada 25-30 iunie o nouă ediție a „Marșului Vieții”, proiect de comemorare a 83 de ani de la Pogromul de la Iași. Cu acest prilej, membrii familiilor victimelor și supraviețuitorilor Pogromului din iunie 1941 de la la Iași, oficialități centrale și locale, membri ai Corpului Diplomatic și consular, precum și oaspeți din alte state, împreună cu comunitatea ieșeană, au adus un omagiu celor dispăruți în tragicele evenimente petrecute în urmă cu 83 de ani. Astfel, joi, 27 iunie, la Iași a avut loc „Marșul Vieții”, eveniment simbolic de recunoaştere a meritelor deosebite ale comunităţii evreiești în dezvoltarea Iaşului. Ceremonia a debutat la ora 8.30, la Centrul de Cartier Păcurari, din Șoseaua Păcurari nr. 34, loc de unde participanții au plecat apoi în marș până la Cimitirul Evreiesc.
„În zona Ciurchi a existat un vechi cimitir evreiesc care a fost desființat pe vremea mareșalului Ion Antonescu, care va deveni în curând un parc. Cu o suprafață de aproape 6 ha, parcul va fi unul dintre cele mai mai frumoase locuri de acest fel din Iași și care va avea, desigur, și o zonă de comemorare pentru comunitatea evreilor care mai bine de 500 – 600 de ani a stat alături de noi pe aceste meleaguri. Fondurile necesare pentru amenajarea parcului și a monumentului care va fi instalat acolo provine la bugetul local al municipiului Iași. Va fi un parc de relaxare, cu locuri de joacă pentru copii, terenuri de sport, o zonă pentru plimbarea cățeilor, plus alte foarte multe lucruri pe care le dorim să le oferim locuitorilor din zona Tătărași”, a anunțat primarul Mihai Chirica, în alocuțiunea sa.
„Manifestările de la Iași și, mai ales, evenimentul Marșul Vieții, sunt de o importanță deosebită, întrucât vedem acum cum în întreaga lume se întoarce ura împotriva evreilor. Oamenii vor să uite ce s-a întâmplat în timpul Holocaustului și în zilele Pogromului de la Iași, dar prin organizarea acestor manifestări de la Iași, primarul le spune locuitorilor acestui oraș, României și întregii lumi: Noi v-am cinstit, vă cinstim și vă vom cinsti!. Facem acest lucru pentru că suntem obligați să ținem vie memoria victimelor Pogromulului de la Iași. Și cum putem garanta noi că în viitor relațiile dintre noi să fie mai bune decât prin construirea de noi proiecte. Iar unul dintre aceste proiecte este tocmai acest parc, care urmează să fie amenajat aici, la Iași, în zona Tătărași”, a afirmat, la rândul său, Josef Wasserman, președintele Fundației pentru Promovarea și Dezvoltarea Iudaismului în România.