Două grădinițe din Iași, reabilitate cu fonduri din PNRR

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Adrian Veștea, a semnat joi, 4 iulie, în cadrul Programului Național de Investiții (PNI) „Școli Sigure și  Sănătoase”,  contractul de finanțare a lucrărilor de consolidare a imobilelor cu risc seismic în care își desfășoară activitatea două grădinițe din municipiul Iași. Este vorba despre Corpul A al Grădiniţei cu Program Normal (GPN) nr. 21 din Șoseaua Națională nr. 45, parte din structura organizatorică a Școlii Gimnaziale „Alexandru cel Bun”, și respectiv de Corpurile C1 (tronsoanele 1 și 2) și C2 (tronsonul 3) ale Grădiniţei cu Program Prelungit (GPP) nr. 11 din strada Țuțora nr. 3, parte din structura organizatorică a Grădiniței cu Program Prelungit nr. 12

„Corpul A al Grădiniței cu Program Normal nr. 21, cu o suprafață desfășurată de 466,67 metri pătrați, a fost construită în anul 1945. Dat fiind riscul seismic constatat de experți și al autodemolării, activitatea grădiniței, cu cei 46 de preșcolari, a fost relocată în cursul anului trecut. Valoarea finanțării obținute de Primăria Municipiului Iași prin Programul Național de Investiții Școli Sigure și Sănătoase este de 6,9 milioane de lei fără TVA, respectiv 8,2 milioane de lei cu TVA. În ceea ce prviește cele două corpuri de clădire cu suprafață desfășurată de 648 de metri pătrați ale Grădiniței cu Program Prelungit nr. 11, ele au fost construite în 1967, activitatea personalului didactic și a celor 60 de preșcolari fiind relocată în urmă cu doi ani, după ce expertizele au demonstrat faptul că imobilele nu sunt sigure. Valoarea finanțării obținute pentru această grădiniță este de 11,8 milioane de lei fără TVA, respectiv 14 milioane de lei cu TVA”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Edilul a precizat că dată fiind vechimea și starea precară a clădirilor celor două grădinițe, municipalitatea ia în calcul demolarea și reconstruirea acestora, eventual cu o capacitate mărită, urmând ca în situația în care fondurile contractate de la Ministerul Dezvoltării nu vor fi suficiente, Primăria să acopere valoarea investițiilor cu fonduri din bugetul local. Reamintim că tot în această săptămână și tot în cadrul Programul Național de Investiții „Școli Sigure și Sănătoase”, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a semnat și contractul de finanțare, în sumă de 162,5 milioane de lei, a lucrărilor de consolidare și refuncționalizare a imobilelor – monument istoric ale Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu”, respectiv a Corpului C1 Liceu, vechi din 1891, și a Corpului C2 (Cantină), finanțarea totală de 184,8 milioane de lei lei obținută de municipalitatea ieșeană pentru cele trei unități de învățământ fiind cea mai mare de la nivel național.

Filed in: Educație, Informațía zilei

Comments are closed.

;