Proiectul de realizare a noului stadion municipal va fi actualizat

Primăria va lansa în perioada următoare o licitație pentru  actualizarea proiectului privind construcția viitorului stadion de pe șesul Bahluiului, în zona Complexului ERA. „Avem la dispoziție atât o parcelă de teren de 45 de hectare în zonă, cât și suma de 100 de milioane de lei pentru a începe lucrările, banii provenind dintr-un împrumut contractat de la BRD. Potrivit indicatorilor tehnico-economici adoptați de Consiliul Local, care vor fi modificați după revizuirea proiectului, capacitatea noii arene va fi de circa 24.000 de locuri, iar valoarea totală a investiției estimată la 550 de milioane de lei, respective aproximativ 113 milioane de euro”, a declarat primarul Mihai Chirica.  Potrivit edilului, din punct de vedere arhitectural, noua arenă a Iașului va fi inspirată din geometria coroanei Regelui Ferdinand I.

„Din punct de vedere funcțional, locurile pe scaune destinate publicului general vor fi organizate pe două niveluri de gradene. Funcțiunile destinate publicului general vor fi organizate la nivelul parterului, astfel încât fiecare sector să beneficieze independent de grupuri sanitare, zonă de alimentație public, etc. Stadionul va avea restaurant, cafenea, un muzeu dedicat echipei FC Politehnica lași, un fan shop și un magazin cu articole sportive. Pentru fiecare sector de spectatori va fi prevăzut un punct de prim ajutor.  De asemenea, vor fi asigurate locuri de parcare, spații comerciale, zone de alimentație publică și grupuri sanitare”, a explicat edilul.

Inițial, noul stadion municipal urma să fie construit în zona Moara de Vânt, în apropierea Spitalului Regional de Urgență și a Sălii Polivalente „Regina Maria”. În urma unei analize amănunțite efectuată de specialiști, municipalitatea a luat decizia ca arena să fie construită pe șesul Bahluiului (zona Cicorei), cu accesibilitate dinspre șoseaua de centură a municipiului și legătură directă cu viitoarea Autostradă a Unirii.

 „Amplasamentul inițial (cel din zona Moara de Vânt – n.r.) nu prezintă siguranță din punct de vedere al intervențiilor în caz de incendiu sau de producere a unor catastrofe naturale, având în vedere existența în zonă a mai multor construcții de mari dimensiuni (stadion, sală polivalentă și spital – n.r.). De aceea, împreună cu specialiștii, am decis că cel mai bun amplasament pentru viitorul stadion ar fi undeva în diagonala orașului, în apropierea unei artere importante de circulație cum este șoseaua de centură și cu legătura rapidă cu viitoarea autostradă A8”, a afirmat edilul.

Potrivit proiectui lansat de autorități în urmă cu patru ani, costurile pentru ridicarea stadionului din Moara de Vânt, cu o capacitate de 24.179 de locuri și o suprafață desfășurată de 85 de hectare, se ridicau la peste 110 milioane de euro.

Filed in: Informațía zilei, Sport

Comments are closed.

;