Peste o mie de ieșeni, ajutați de autorități să depășească efectele negative ale caniculei

Peste o mie de persoane vârstnice singure și/sau nedeplasabile, persoane cu dizabilități, bolnavi cromici sau cu boli incurabile, persoane fără locuință/fără adăpost, au fost contactate în week-end de inspectorii din cadrul Direcției de Asistență Socială (DAS) în vederea acordării de ajutor pentru depășirea efectelor caniculei. Potrivit reprezentanților municipalității, celor 1.054 de persoane contactate le-au fost asigurate de către inspectori cantitățile necesare de apă precum și alte produse alimentare de care aceștia aveau nevoie.

”Inspectorii Direcției de Asistență Socială au achiziționat cantități de apă plată și minerală, precum și fructe pentru a fi distribuite în această perioadă. Au fost distribuite astfel de pachete către 121 de persoane vulnerabile, cu dizabilități sau fără adăpost. În zilele de sâmbătă, 13 iulie, și duminică 14 iulie, când Municipiul Iași s-a aflat sub o avertizare cod roșu de caniculă, o echipă de intervenție formată din patru inspectori DAS  a distribuit pachete cu apă și fructe și au cordat sprijin pentru achiziţionarea alimentelor de bază, în acest caz plata produselor fiind suportată de către beneficiar, în funcţie de solicitările înregistrate. De asemenea, Direcția de Asistență Socială a deschis o linie telefonică de tip telverde: 0751.114.672, la care persoanele fără susținători legali pot solicita servicii sociale și sprijin. Nu în cele din urmă, DAS va asigura toate condițiile necesare depășirii caniculei beneficiarilor din centrele de zi și rezidențiale”, au declarat reprezentanții municipalității.

În altă ordine de idei, primarul Mihai Chirica a cerut direcțiilor și societăților comerciale subordonate să completeze planul de combatere a caniculei la nivel local cu unele măsuri punctuale pe care să le aplice de urgență. Astfel, pe lângă înființarea de puncte de prim-ajutor în  centrele de cartier din municipiu (Păcurari, Nicolina, Tătărași, Alexandru cel Bun și Frumoasa) și dotarea acestora cu aparate de aer condiționat, conducerea municipalității a decis ca programul de funcționare a cișmelelor să fie prelungit zilnic până la ora 24.00 De asemenea, pentru combaterea efectelor caniculei, străzile sunt udate de trei ori pe zi, dimineața, la prânz și seara. Compania de Transport Public (CTP) a asigurat în aceste zile, la capetele de traseu, apă rece, atât pentru conducătorii vehiculelor de transport în comun, cât şi pentru pasageri. Persoanele fără adăpost vor fi ridicate de pe străzi de către Poliția Locală și duse la adăposturile de zi ale Primăriei, unde vor primi apă, hrană și îngrijire medicală, acolo unde se impune. Nu în ultimul rând, în zilele în care orașul se află sub avertizare  cod roșu de temperaturi extreme a fost interzisă circulația autovehiculelor cu greutatea mai mare de 7,5 tone pe străzile din municipiu între orele 12 și 20, respectiv în intervalul orar în care radiația solară atinge cotele maxime.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;