Ziua Națională a Franței, marcată la Iași prin inaugurarea unui nou tramvai

Ziua Națională a Franței a fost sărbătorită duminică, 14 iulie, la Iași prin inaugurarea ”Tramvaiului Franței”, eveniment organizat de Compania de Transport Public (CTP) și Asociația Tramclub. „Este o formă de respect a relațiilor bilaterale care s-au clădit pe parcursul secolelor între Franța și România  și care au fost benefice ambelor părți , în special României, prin sprijinul pe care Franța l-a dat în momentele istorice ale țării noastre, cum ar fi Primul Război Mondial și săvârșirea Actului Marii Uniri. Colaborările dintre țările nostre nu s-au restrâns însă doar la momentele istorice, ci avem și colaborări la timpul prezent, bazate pe schimburi de practici în administrația publică, în domeniul cercetării, a schimburilor dintre studenți, etc. Eu țin să întărim aceste relații și tocmai de aceea vom semna și în continuare acordul de cooperare cu Institutul Cultural Francez, urmând ca pe baza acestui document să putem aduce cât mai multă cultură franceză în România și să exportăm cât mai multă cultură românească în Franța”, a declarat, în alocuțiunea rostită cu acest prilej, primarul Mihai Chirica.

„Mă bucur foarte mult că mă aflu astăzi, aici, la Iași, acest oraș foarte frumos, unde funcționează și Institutul Cultural Francez. Institutul cultural Francez din România a funcționat 100 de ani , fiind un simbol pentru relațiile dintre cele două țări ale noastre. Tramvaiul Franței, care a fost inaugurat astăzi, la Iași, este un moment simbolic, întrucât acest mijloc de transport este un element important de mobilitate durabilă, lucru foarte important. Vdem că democrația este un lucru fragil  și de aceea avem nevoie de educație, cultură și înțelegere între oameni”, a afirmat, la rândul său, Julien Chiappone Luccesi, directorul Institutului Francez din România, instituție care în acest an aniversează 100 de ani de existență.

„Sărbătorim Ziua Franței la Iași împreună cu Primăria Municipiului Iași și cu ieșenii, cu Compania de Transport Public și Asociația Tramclub, care de ani de zile personalizează tramvaiele din Iași, făcând dina ceastă acțiune practic un brand al orașului. Ne bucurăm foarte mult că a fost acceptat acest proiect  și că anul acesta sărbătorim 100 de ani de existență a Institutului Francez în România, iar acest tramvai subliniază practic legăturile strânse care există între Franța și România din punct de vedere cultural și nu numai și sperăm ca în călătoriile lor de zi cu zi, ieșenii se vor plimba un pic prin Franța cu acest tramvai”, a spus Vincent Henry, directorul Institutului Cultural Francez din Iași, care a adăugat că mijlocul de transport în comun va fi folosit totodată ca spațiu de desfășurare a unor evenimente culturale și artistice organizate de Institutul Cultural Francez din Iași.

După discursurile oficialităților, cei prezenți au pornit într-o călătorie cu „Tramvaiul Franței” pe traseul Târgu Cucu-Rond Copou și retur, duminică, 14 iulie 2024, ora 11.00,  acompaniați de muzica violoncelistului Sebastian Vîrtosu, cu piese clasice din repertoriul francez. „Tramvaiul Franței” este cel de-al nouălea mijloc de transport public personalizat grafic în cadrul proiectului cultural „Iași – orașul tramvaielor pictate”, realizat de Asociația Tramclub Iași, cu sprijinul Companiei de Transport Public (CTP), Universității Naționale de Arte „George Enescu” și al fabricii de vopsele National Paints România, la inițiativa Primăriei Municipiului Iași.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;