Primarul Mihai Chirica: „Majorarea prețului gigacaloriei nu va avea efecte imediate asupra populației”

Primarul Mihai Chirica consideră că majorarea prețului gigacaloriei, care urmează să fie aprobată în ședința de miercuri, 31 iulie, a Consiliului Local, era necesară în condițiile creșterii tuturor indicatorilor economici care contribuie la formarea prețului de producere, transport, distribuție și furnizare a energiei termice, însă afirmă că măsura nu va avea efecte imediate asupra consumatorilor persoane fizice și juridice.

„În ultima perioadă a fost anunțați de către ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei – n.r.) că trebuie să facem  majorarea de tarif la gigacaloria livrată populației și celorlalți consumatori. Această majorare este motivată de creșterea costurilor la toți indicatorii, fie că vorbim aici despre salarii, materii prime sau despre toate celelalte resurse care intră în formarea prețului gigacaloriei”, a declarat primarul. Astfel, subliniază edilul, dacă în prezent prețul gigacaloriei este de aproximativ 246 de lei inclusiv TVA, prețul de facturare la populație va crește, după ajustare, la 360 de lei inclusiv TVA.

„Dacă, acum, subvenția plătită de Primărie pentru consumatorii racordați la sistemul centralizat de termoficare este de 189 de lei inclusiv TVA, după ajustare, valoarea acesteia va crește la 522 de lei cu tot cu TVA. Cu alte cuvinte, prețul Gcal va crește pentru populație cu circa 100 de lei, asta în condițiile în care am promis că această majorare se va face gradual, astfel încât ea să nu reprezinte un șoc pentru consumatori și să nu dezechilibreze sistemul, lucru care ar putea conduce în final la un val de debranșări”, afirmă edilul. În concluzie, spune Mihai Chirica, prețul de producere a gigacaloriei la Iași se va situa undeva între 850 și 900 de lei, însă populația nu va plăti decât 360 lei/Gcal, diferența fiind acoperită prin subvenția acordată de autorități. Cu toate acestea, declară Mihai Chirica, prețul producere a gigacaloriei la Iași nu este cel mai mare din țară, existând municipalități unde acesta depășește după ajustare valoarea de 1.200 – 1.5000 de lei, cum este cazul Capitalei.

 Pe de altă parte, șeful municipalității a ținut să precizeze că majorarea prețului gigacaloriei nu va produce efecte imediate asupra populației și a instituțiilor publice (școli și spitale) racordate la sistemul centralizat de termoficare, având în vedere consumul redus de agent termic în această perioadă.

„Un prim efect al acestor măriri de prețuri ar putea avea loc cel mai devreme după data de 15 noiembrie sau 1 decembrie, adică odată cu debutul sezonului rece”, a mai spus Mihai Chirica. „În timpul iernii, pentru un apartament pentru care se consumă, în medie, circa 2,5 gigacalorii pe lună, suma care va trebui să fie plătită pentru încălzire ar putea ajunge undeva la 200 – 300 de lei. Avantajul sistemului de termoficare al Iașului este că, în acest moment, operatorul acestui serviciu este Primăria, ceea ce înseamnă că la nivel general compensarea se face tot din buzunarul public, lucru care însă ne obligă să recuperăm din pierderile înregistrate în sistem”, a menționat edilul, care a precizat că pierderile anuale ale sistemului de termoficare au fost, anul trecut, de peste 120 de milioane de lei.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;