Plenul Consiliului Local a respins în ședința de miercuri, 31 iulie, proiectul privind majorarea prețului de producere, transport, distribuție și furnizare a energiei termice, respectiv a gigacaloriei livrată consumatorilor casnici și non-casnici, impus de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) pentru perioada iulie – octombrie 2024. Proiectul de hotărâre a întrunit doar 13 voturi pentru, respectiv cele ale consilierilor PNL și PMP, în timp ce aleșii locali de la PSD și USR s-au abținut de la vot. În această situație, singurul care putea decide majorarea sau nu a prețului gigacaloriei era viceprimarul Răzvan Timofciuc, acesta preferând să se abțină de la vot, lucru care a făcut ca, în final, proiectul să fie respins la limită.
Primarul Mihai Chirica a declarat că decizia de „ajustare” a prețului gigacaloriei nu aparține municipalității ci Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). „Am fost notificați de către ANRE că trebuie să facem majorarea de tarif la gigacaloria livrată populației și celorlalți consumatori. Această ajustare a prețurilor este impusă de creșterea costurilor la toți indicatorii, fie că vorbim de salarii, materii prime sau alte input-uri care contribuie la formarea prețului gigacaloriei. Ieșenii trebuie să înțeleagă că sistemul de termoficare nu se poate opri. Din contra, potrivit unei Directive europene, toate marile orașe vor trebui să aibă sistem centralizat de termoficare. În acest moment, șansa Iașului este că termoficarea este gestionată de către Primărie și că în ultimii ani am investit foarte mult și vom continua să investim și în continuare în modernizarea capacităților de de producere, transport, distribuție și furnizare agentului termic”, a declarat primarul Mihai Chirica.
Potrivit proiectului de hotărâre, prețul local al energiei termice facturată populației, respectiv a unei gigacalorii, urma să fie, după majorare, de 299,89 lei fără TVA, cu aproape o sută de lei mai scump decât cel actual, de 206,00 lei fără TVA, diferența dintre prețul local de producere, transport, distribuție și furnizare a energiei termice pentru utilizatorii casnici și prețul local al energiei termice facturate populației urmând să crească la 439,03 lei/Gcal fără TVA), valoare care trebuia să fie suportată de la bugetul local. În ceea ce privește prețul de producere a energiei termice livrată de CET 1 sub formă de apă fierbinte pentru consumatorii casnici și non-casnici pentru perioada iulie – octombrie 2024, conform Deciziei ARNE nr. 1.289/26.06.2024, după majorare, acesta ar fi trebuit să fie de 340,05 lei/Gcal fără TVA. Tarifele propuse pentru serviciile de transport și furnizare, distribuție și furnizare a energiei termice produsă în centralele de cogenerare CET 1 și CET 2 Iași, conform Avizului ANRE, erau de 158,15 lei/Gacal fără TVA – tariful local pentru serviciile de transport și furnizare, respectiv 240,72 lei Gcal fără TVA – tariful local pentru serviciile de distribuție și furnizare, în timp ce prețul local pentru activitatea de producere, distribuție și furnizare a energiei termice pe bază de gaze naturale din centralele termice de cvartal în municipiul Iași, conform aceluiași aviz al ANRE, era de 1.183,90 lei/Gcal).
În prezent, la sistemul centralizat de termoficare al municipiului Iași sunt racordate 21.269 de apartamente, 171 de agenți economici și 138 de instituții publice, din care 81 de instituții de învățământ cu 145 de clădiri aferente și 10 spitale cu 27 de clădiri aferente. Potrivit datelor oficiale, energia termică vândută în anul 2023 în municipiul Iași a fost de 202.105 MWh/an, din care 98.252 MWh/an către clienții casnici și 103.853 MWh/an pentru clienții non-casnici.