Primarul Mihai Chirica îi asigură pe ieșeni că în ciuda respingerii de către plenul Consiliului Local a proiectului de hotărâre privind ajustarea prețului gigacaloriei, sistemul de termoficare din municipiu va continua să funcționeze la parametrii normali iar consumatorii nu vor avea de suferit în urm acestei decizii.
„Primăria Municipiului Iași asigură populația Iașului că indiferent de deciziile politice, furnizarea agentului termic (apă caldă și căldură) va continua fără sincope către toți consumatorii”, afirmă Mihai Chirica, reamintind faptul că Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a emis licența de operare a sistemului de termoficare către Municipiul Iași în urmă cu câteva zile. În acest fel, susține edilul, furnizarea agentului termic către abonații casnici, grădinițe, școli, universități, spitale și celelalte instituții publice de interes general va fi asigurată în continuare.
“Municipiul Iași a avut investiții record în sistemul de termoficare, atât din fondurile proprii cât și din fonduri europene nerambursabile. Termoficarea la Iași este una dintre cele mai performante din țară. În ciuda crizei energetice pe care am traversat-o, a inflației din ultimii ani, a creșterii prețurilor cărbunelui și a gazului metan, am reușit să asigurăm un preț rezonabil pentru fiecare gigacalorie consumată. Așa cum a decis și Uniunea Europeană, viitorul sustenabil, ecologic și eficient este reprezentat de către sistemele centralizate de furnizare a agentului termic. Mai devreme sau mai târziu, toate orașele se vor alinia acestei politici, pe care o consider eficientă atât pentru consumator, cât și din punct de vedere a mediului”, a mai afirmat primarul, care a adăugat că municipalitatea are în continuare proiecte depuse pentru modernizarea și dezvoltarea sistemului centralizat de termoficare, investițiile fiind „exclusiv în beneficiul utilizatorilor termoficării, prin scăderea tarifelor pe termen mediu și lung”. „Persoanele vulnerabile, cazurile sociale, vor fi în continuare în atenția municipalității și vor primi sprijin, conform legii, pentru a nu fi afectate de facturile la energie termică”, a subliniat edilul.
Reamintim că în ședința de miercuri, 31 iulie, consilierii locali au respins proiectul de hotărâre privind ajustarea prețului de producere, transport, distribuție și furnizare a energiei termice, respectiv a gigacaloriei livrată consumatorilor casnici și non-casnici, impus de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) pentru perioada iulie – octombrie 2024. Proiectul de hotărâre supus spre aprobare a întrunit doar 13 voturi pentru, respectiv cele ale consilierilor PNL și PMP, în timp ce aleșii locali de la PSD și USR s-au abținut de la vot, la fel cum a făcut-o și viceprimarul Răzvan Timofciuc, al cărui vot a decis, în final, respingerea la limită a proiectului. Potrivit documentului, prețul local al energiei termice facturată populației, respectiv al unei gigacalorii, urma să fie, după majorare, de 299,89 lei fără TVA, cu aproape o sută de lei mai scump decât cel actual, de 206,00 lei fără TVA, diferența dintre prețul local de producere, transport, distribuție și furnizare a energiei termice pentru utilizatorii casnici și prețul local al energiei termice facturate populației urmând să crească la 439,03 lei/Gcal fără TVA), valoare care ar fi urmat să fie suportată de la bugetul local.