Dialog pentru binele comunitatii!

Ieri, la Prefectura Iasi a avut loc sedinta Comisiei ONG din cadrul Consiliului de Dezvoltare Economica si Sociala a Judetului Iasi la care au fost invitati si consilierii judeteni si locali pentru a fi initiat un dialog in vederea cunoasterii si conclucrarii viitoare pe planurile strategice de dezvoltare de la nivel local si judetean.
Prefectul Romeo Olteanu a mentionat faptul ca aceasta comisie, una dintre cele 3 care functioneaza in cadrul Consiliul de Dezvoltare Economica si Sociala a Judetului Iasi, a fost foarte activa si ca Institutia Prefectului ca partener al Consiliului Judetean si al Primariei Municipiului Iasi, a creat cadrul de colaborare si este interesat de rezultatele dialogului dintre ONG si consilieri, mai ales din prisma parteneriatelor locale si judetene ce pot fi realizate pentru atragerea de fonduri.

Atat Consiliul Judetean, prin vocea vicepresedintelui Victorel Lupu, cat si Primaria Iași – reprezentanta de Mihai Pricop, Seful Biroului Cultura, Culte, ONG, au solicitat ONG-lor sa vina cu propuneri catre CJ si CL privind finantarea de proiecte, pentru a fi prinse in bugetul pe anul viitor.

Angela Achitei, Presedintele Comisiei ONG, a prezentat comisia, care este formata in prezent din 33 de membri reprezentand organizatii neguvernamentale din judetul Iasi. Comisia si-a asumat ca rol reprezentarea intereselor sectorului ONG in Consiliul de Dezvoltare Economica si Sociala a judetului Iasi, stimularea dialogului public – privat in planificarea stategica, elaborarea de politici publice și planuri de acțiune, cresterea gradului de reprezentare a sectorului neguvernamental in stabilirea politicilor locale si nationale in diferite domenii de interes, cu accent pe dezvoltarea sociala si economica a comunitatii, dezvoltarea de oportunitati de colaborare si asociere cu mediul de afaceri, universitati si autoritati locale, cresterea participarii autoritatilor locale si centrale la sustinerea programelor derulate de societatea civila in judetul Iasi si coordonarea strategica multisectoriala a programelor sociale, culturale, de mediu, tineret s.a. din judetul Iasi.
”Intalnirea de astazi, este organizata in contextul in care ne aflam intr-un plin proces de constructie strategica pentru perioada 2014-2020. In functie de ceea ce se planifica in aceasta perioada, se vor aloca sau atrage fonduri locale pentru dezvoltare comunitara, economica si sociala. Consideram extrem de important acest proces, iar prin intalnirea de astazi a comisiei ONG cu consilierii locali si judeteni, am dorim sa facem cunoscuta viziunea noastra de a lucra impreuna la aceasta constructie strategica in special pe domeniul serviciilor sociale” – a declarat Angela Achiței, Președinte Comisia ONG.
Dialogul a dovedit faptul ca o cunoastere mai profunda intre mediul ONG si alesii judeteni si locali este oportuna si ca se pot identifica modalitati de cooperare pentru rezolvarea problemelor societatii.
ONG-urile au punctat faptul ca e necesar sa ne orientam atentia de la prestatiile sociale (drepturi banesti) la dezvoltarea de servicii sociale, care nu creaza dependenta, ci dimpotriva, ofera sprijinul pentru depasirea conditiei de asistat social.
Consilierii, prezenti in numar mare la intalnire, au admis idea ca prin colaborare pot fi identificate nevoile reale si ca acestea merita a fi sustinute si au chemat ONG-urile sa fie parte a dialogului din cadrul CL si CJ.
Mentionam si prezenta printre cei 50 de participanti la sedinta, a deputatului Cristina Nechita si a lui Neculai Vitelaru, președintele Patronatului IPMM Iasi, ambii interesati de tema intalniri si ambii apreciind dialogul public privat ca fiind benefic.
In concluzie urmatorii pasi pe care ii va face comisia ONG, vor consta in:
§ Elaborarea unui document strategic referitor la nevoile existente in domeniu, prioritati de finantare si dezvoltare

§ Participarea la sedintele de lucru ale comisiilor de specialitate, respectiv sedinte CL si CJ si prezentarea proiectiei strategice si a constructiei bugetare lucrate in parteneriat public – privat

§ Implicarea comisiei ONG in procesul de elaborare a strategiei judetene 2014-2020

§ Imbunatatirea continutului ghidurilor de finantare in acord cu nevoile si cadrul legal existent

§ Dezvoltare de proiecte/programe care sa aduca vizibilitate si transparenta in dialogul public – privat, in special in ceea ce priveste activitatea celor doua consilii si a reprezentantilor Comisiei ONG.

Filed in: ONG-uri

Comments are closed.

;