Comisia Zonală a Monumentelor Istorice din cadrul Direcției Județene pentru Cultură a anunțat că a avizat favorabil propunerea înaintată de Primăria Municipiului Iași (PMI) privind includerea Parcului Copou pe lista monumentelor istorice din România. Potrivit reprezentanților Direcției Județene pentru Cultură, procedura de clasare a obiectivului pe lista monumentelor istorice va dura 12 luni. „Dincolo de importanța prezenței în lista monumentelor istorice, odată ce un imobil primește statutul de monument istoric, orice intervenție asupra acestuia este reglementată de instituțiile abilitate, ceea ce constituie o garanție suplimentară că Primăria va continua să protejeze integritatea și identitatea Parcului Copou”, au precizat reprezentanții municipalității.
Situat pe colina cu același nume, Parcul Copou este cel mai vechi parc urban din Iași și unul dintre primele obiective de acest fel din Moldova. Amenajat în perioada 1832 – 1834 la inițiativa domnitorului Mihail Sturdza, parcul Copou a devenit la scurt timp locul predilect de promenadă a boierilor, dar și al orășenilor. În centrul parcului se află Monumentul Regulamentului Organic, cunoscut și ca „Obeliscul cu lei”, de asemenea monument istoric. Realizat din piatră de Șcheia, monumentul a fost finalizat în anul 1841 de către Gheorghe Asachi, fiind primul monument de for public din Principatele Române.
În imediata apropiere a „Obeliscului cu lei” se află Teiul lui Eminescu, arbore cu o vârstă de peste 500 de ani, locul preferat al poetului național al românilor. În fața este amplasat bustul din bronz al poetului, realizat de sculptorul Ion Mateescu, profesor la Academia de Arte Frumoase din Iași. De câțiva ani, Parcul Copou a fost dotat cu băncuțe în formă de carte deschisă, pe care sunt scrise poezii și scurte fragmente din opera scriitorilor români ale căror statui sunt prezente în parc. În urma demersurilor făcute de municipalitate, în anul 2020, alte două obiective importante din Iași, este vorba despre Cimitirul Eternitatea și respectiv Cimitirul Evreiesc, au fost incluse în lista monumentelor istorice din România.