Tot mai mulți ieșeni își abandonează mașinile pe domeniul public

În ultima săptămână, polițiștii locali din cadrul Serviciului Reglementare Siguranță Rutieră (SRSR) au continuat aplicarea de somații pe parbrizele autovehiculelor abandonate, prin care  proprietarii acestora erau avertizați să-și mute mașinile de pe domeniul public al municipiului. “Pe caroseriile acestora a fost aplicată câte o somație-autocolant, proprietarii acestora fiind înștiințați să-și ridice în cel mai scurt timp mașinile de pe domeniul public. De asemenea, au fost întocmite adrese către Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCIV) Iași în vederea identificării proprietarilor”, au precizat reprezentanții Poliției Locale.

Potrivit acestora, în ultima perioadă s-a înregistrat o creștere a numărului de sesizări venite din partea cetățenilor, care au reclamat faptul că tot mai multe autovehicule sunt abandonate pe domeniul public, lucru care îngreunează atât circulația pietonilor în zonele respective cât și aspectul orașului. În fiecare lună, echipele Primăriei ridică între 30 și 50 de mașini abandonate pe domeniul public, în condițiile în care anul trecut numărul acestora a fost de peste 600.

Ridicarea vehiculelor abandonate pe domeniul public se face în conformitate cu Hotărârea Consiliului Local (HCL) nr. 107/ 2005, în baza unei decizii aprobată de o comisie specială compusă din reprezentanţii Biroului Reglementări Transporturi Urbane din cadrul Primăriei şi ai Poliţiei Locale. Etapele care preced ridicarea vehiculelor sunt aplicarea unei somaţii pe caroseria vehiculului, prin care se solicită proprietarului să-şi ridice vehiculul de pe domeniul public în termen de 10 zile de la aplicarea somaţiei, identificarea proprietarului vehiculului abandonat la SPCRPCIV, respectiv judeţul unde este înmatriculat vehiculul abandonat pe domeniul public şi somarea proprietarului vehiculului abandonat, în scris cu confirmare de primire, prin care se solicită proprietarului să-şi ridice vehiculul de pe domeniul public în termen de 5 zile de la primirea somaţiei.

După parcurgerea acestor etape, dacă proprietarul nu dă curs somaţiei respective, vehiculul poate fi ridicat. Restituirea vehiculului către proprietar sau deţinătorul legal se face pe bază de proces-verbal de predare-primire în termen de 10 zile de la data la care persoana care reclamă vehiculul face dovada calităţii de proprietar sau deţinător legal al acestuia, achitării tuturor taxelor şi impozitelor prevăzute de lege şi achitării sumelor corespunzătoare cheltuielilor efectuate pentru inventarierea, expertizarea, ridicarea, transportul, depozitarea şi paza vehiculului. Vehiculele nerevendicate în termen de 5 zile de la data somaţiei adresate proprietarului trec de drept în domeniul privat al Municipiului Iaşi, urmând să fie predate unei unităţi de colectare şi valorificare a deşeurilor.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;