Sistemul de termoficare este pregătit pentru sezonul rece

Primăria Municipiului Iași, în calitate de operator, prin SC Termo-Service SA al serviciului public de alimentare cu energie termică (producție, transport, distribuție și furnizare), este pregătită pentru a furniza căldură și apă caldă și în sezonul rece 2024 – 2025.
Municipalitatea a continuat programul de modernizare a sistemului de termoficare, iar în cursul acestei veri au fost făcute și o serie de reparații pe circuitele din CET I Tudor Vladimirescu, astfel încât riscul apariției unor avarii în timpul sezonului rece să fie redus la maximum. Ca și iarna trecută, agentul termic va fi produs la CET I Tudor Vladimirescu, care funcționează pe gaz metan, în timp ce CET II Holboca, care funcționează pe cărbune, este trecut în conservare, până la dotarea cu noi instalații moderne și mai puțin poluante.
În această perioadă au fost făcute și probele la instalațiile din CET 1 Tudor Vladimirescu și la magistrale, iar întregul sistem este pregătit să furnizeze agent termic către populație, instituții publice și clienți privați.
„Îi asigur pe ieşeni că și în această iarnă căldura şi apa caldă vor fi furnizate în parametri normali. Spre deosebire de locuitorii altor orașe, ieşenii nu vor sta în frig şi vor beneficia de agent termic pe toată durata sezonului rece! Am făcut investițiile, reparațiile și probele necesare și avem contract de furnizare a gazelor pentru întregul sezon rece, până pe 15 aprilie. Deși presupune eforturi financiare consistente din partea municipalității, producerea şi furnizarea acestui serviciu vor fi făcute la nivelul cuvenit unei comunităţi civilizate”, a declarat primarul Mihai Chirica.
Furnizarea agentului termic se face începând cu unitățile de învățământ și spitalele, iar la asociațiile de proprietari și clienții privați pe măsură ce se primesc solicitări și se încheie convenții cu acestea.
La sistemul de termoficare centralizat sunt branşate circa 21.000 de apartamente, 171 de agenţi economici și 138 de instituţii publice, din care 81 instituții de învățământ cu 145 clădiri aferente și 10 spitale cu 27 de clădiri aferente!
Prețurile gigacaloriei în Municipiul Iași nu au mai fost modificate din anul 2019. În prezent prețul pentru energia termică facturată populației (plătit de client) a rămas la 206,21 lei fără TVA / gigacalorie.

Pe 11 septembrie 2024 Consiliul Local al Municipiului Iași a aprobat contractarea unui împrumut în valoare de 145.000.000 de lei pentru achiziția de combustibil necesar asigurării încălzirii și apei calde în sezonul rece 2024 – 2025.
Această modalitate de susținere a sistemului de termoficare din marile orașe, permisă în prezent prin Ordonanța Guvernului 33 / 2024 pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare, a fost aplicată și anul trecut de Primăria Municipiului Iași și de alte primării din țară. Astfel, în cursul anului 2023 Consiliul Local a adoptat o hotărâre privind aprobarea unui împrumut în valoare de 200.000.000 de lei pentru asigurarea energiei termice. Suma menționată nu a fost însă și cheltuită în totalitate, o sumă de circa 65.000.000 rămânând neconsumată, deci anulată din contractul de împrumut.
Primăria Municipiului Iași a primit mai multe solicitări de clarificări din partea instituțiilor bancare interesate să încheie acest acord cu municipalitatea. Termenul de depunere a ofertelor este 14 octombrie 2024.

Noi proiecte de modernizare a sistemului de termoficare

Primăria Municipiului Iași continuă investițiile în modernizare sistemului de termoficare, în vederea eficientizării instalațiilor de la CET I Tudor Vladimirescu și a conversiei pe cărbune a CET II Holboca. Aceste investiții sunt în concordanță cu prioritățile Comisiei Europene cu privire la capacităţile termoenergetice care folosesc cărbune, care impun închiderea în viitor a CET II Holboca, precum și cu Planul de Acțiune Orașe Verzi al Municipiului Iași, care include numeroase măsuri pentru reducerea poluării și creșterea calității vieții.
Astfel, un prim proiect vizează instalarea de echipamente de producere energie termică utilă în cogenerare (CHP) în CET I Iași. Noua sursă de cogenerare de la CET I Tudor Vladimirescu constă în instalarea a 6 motoare cu ardere internă, funcționând cu gaz natural, o instalație de producere a aburului formată din 2 cazane de abur pe gaz natural și echipamentele, sistemele și instalațiile auxiliare necesare noii surse. Cazanele propuse spre livrare vor fi H2-Ready, adică în măsură să funcționeze în amestec cu hidrogen. Noua centrală ar urma să aibă o putere termică însumată de 21 MWt şi o putere electrică însumată de 20,1 MWe. Proiectul are o valoare totală de 192.785.273,36 lei cu TVA și a fost depus pentru a fi finanțat la Ministerul Energiei prin Programul Fondul pentru Modernizare – Programul cheie 5 Cogenerare de înaltă eficiență și modernizarea rețelelor de termoficare. Proiectul este în prezent în evaluare.
Un alt proiect vizează conversia CET II Holboca de pe huilă pe gaze naturale prin instalarea a 8 grupuri de cogenerare H2 Ready, fiecare cu capacitatea de 3,52 MWt. Valoarea totală a proiectului este de 249.269.226,35 lei inclusiv TVA.
Este de menționat că autoritățile centrale sunt în negocieri cu Banca Europeană de Investiții pentru a asigura o parte din finanțarea acestor programe.
Pe de altă parte, la sfârșitul săptămânii trecute reprezentanții Primăriei Municipiului Iași și cei ai Ministerului Energiei au semnat contractul de finanțare europeană pentru proiectul de realizare a unui parc de panouri fotovoltaice la CET 2 Holboca. Valoarea totală a proiectului este de 49.720.850,59 lei cu TVA. Investiția va fi finanțată prin Fondul pentru Modernizare, Programul-cheie 1: Surse regenerabile de energie şi stocarea energiei, sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice propusă din surse regenerabile pentru autoconsum. Construirea centralei fotovoltaice va duce la asigurarea unei producții nete de energie electrică de 9.849,99 MWh/an în primul an de funcționare.
Această investiție este prima etapă dintr-un proiect de realizare a unui parc fotovoltaic dispus pe o suprafață de teren însumând 40 de hectare în zona fostului depozit de zgură și cenușă de la CET II Holboca, care va constitui practic etapa a treia a programului. În cea de-a doua etapă a proiectului municipalitatea va achiziționa și monta o instalație de producere a hidrogenului cu un consum de 10 MW și o producție de 2.174 Nm³/h, care va fi amestecat cu gazul natural folosit în echipamentele termoenergetice în proporție de 15 – 20%, ceea ce va determina o ieftinire a prețului gigacaloriei cu 8 – 10%.

În paralel, Primăria Municipiului Iași intenționează să concesioneze pentru o perioadă de 10 ani, cu opțiunea de prelungire pentru încă 5 ani, serviciul de alimentare cu energie termică în sistem centralizat.
În prezent municipalitatea evaluează oferta depusă de SC Chimcomplex SA Borzești în cadrul licitației deschise offline pentru delegarea gestiunii prin concesiune a acestui serviciu de utilitate publică. Procedura de atribuire beneficiază de asistența reprezentanților Agenției Naționale pentru Achiziții Publice.
Procedura de achiziție are o prevedere financiară cuprinsă între 3.761.229.621,79 lei și 5.692.9444.476,79 lei fără TVA.

Ajutoare pentru încălzire

Începând de marți, 2 octombrie 2024, Primăria Municipiului Iaşi, prin Direcţia de Asistenţă Socială, primește solicitări pentru acordarea ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei și a suplimentelor pentru energie pentru sezonul rece noiembrie 2023 – martie 2024, conform prevederilor Legii nr. 226 / 2021 a consumatorului vulnerabil.
Categoriile de beneficiari pentru care se acordă aceste ajutoare sunt solicitanţii care utilizează pentru încălzirea locuinţei energie termică în sistem centralizat, energie electrică, gaze naturale, lemne, cărbuni sau combustibili petrolieri.
Cererea şi declaraţia pe proprie răspundere se depun, însoţite de actele doveditoare în original privind identitatea, veniturile şi starea de proprietate/închiriere/folosinţă a imobilului pentru care se solicită ajutorul, precum și facturile de la furnizori pentru locul de consum, la sediul Direcţiei Sociale Iaşi din str. Mitropolit Varlaam nr. 54, în intervalul orar 8.30 – 12.30 în zilele de luni şi marţi, respectiv 12.00 – 16.00 în ziua de joi.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;