Cartea “Mănâncă fără frică… şi fă pace cu emoţiile tale!” este rezultatul unui program inovator, cu rezultate convingătoare. Autorul cărţii, Andreea Chirilă, are o abordare unică a relaţiei dintre nutriţie şi emoţii. De aceea, această carte conține povești inspiraționale, dar și tehnici simple care te pot direcționa cu blândețe în acest proces.
Evenimentul de lansare a avut loc sâmbătă, 1 februarie, la Ateneul Național din Iași, cu invitați speciali: dr. Raluca Radu, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice, și Simona Luncanu, psihoterapeut și psiholog clinician.
Cartea conține clarificări, strategii și întrebări de reflecție ce susțin îndrumări în această privință. Conținutul acesteia este rezultatul cercetării științifice și a practicii terapeutice, dezvăluind și călătoriile unor oameni ale căror povești sunt cu adevărat inspiraționale.
Alături de carte, este disponibil și ”Jurnalul stării de bine”, un instrument util pentru o schimbare pe termen lung și îndrumător pentru a fi mai bine cu noi înșine (două meditații de însoțire în momente vulnerabile, care pot fi activate cu ajutorul unui cod QR).
Volumul se bazează pe un program de psihonutriție dezvoltat și implementat de autoare în companii din Iași, cu rezultate semnificative asupra sănătății participanților. Programul combină educația nutrițională cu tehnici de conștientizare emoțională, abordând, astfel, problema mâncatului emoțional.
“Prin acest program, vreau să ofer participanţilor instrumente necesare pentru a înlocui acest mecanism cu strategii mai sănătoase”, spune autoarea Andreea Chirilă, psihoterapeut integrativ și doctor în psihologie, specializată în Terapia EMDR, Terapia Relațională Imago, precum și în formarea în Somatic Experiencing.
Ea ne explică şi faptul că aceste rezultate demonstrează importanţa includerii componentelor emoţionale în programele de educaţie nutriţională, având în vedere strânsa legătură dintre emoţii şi comportamentele alimentare.
„Mâncatul emoţional este adesea o formă de coping pentru a gestiona stresul sau disconfortul emoţional”, menționează Andreea Chirilă.
Elementele esenţiale ale alimentaţiei sănătoase şi educaţiei emoţionale ne arată faptul că mâncatul emoţional este adesea un mecanism de coping, menit să înlocuiască alte forme mai sănătoase de gestionare a emoţiilor.
“Una dintre diferențele privind efectul adictiv al alimentelor abundente caloric și cel al altor substanțe care declanșează același răspuns neuronal este aceea că acțiunea de a mânca pe fond emoțional sau în mod excesiv este, practic, o dependență convenientă și acceptată social, în orice situație. Pe de altă parte, efectul așteptat al fiecăreia dintre aceste două tipuri de manifestări comportamentale este similar: dorința de anesteziere emoțională. De aceea, subliniez importanța includerii educației pentru emoție ca o componentă de bază a cunoașterii de sine, în relație cu educația pentru nutriție”, spune autoarea.
Totodată, “Mănâncă fără frică şi fă pace cu emoţiile tale!” este o carte care depăşeşte barierele nutriţiei.
„Această carte nu este doar despre mâncare – este despre vindecare. Fiecare dintre noi are o relaţie specială cu mâncarea, iar înţelegerea emoţiilor din spate este cheia pentru o schimbare reală şi durabilă”, declară autoarea.
De asemenea, este o resursă pentru publicul larg, pentru că acest comportament poate fi schimbat printr-o combinaţie între educaţia nutriţională şi gestionarea emoţiilor.
“Cartea echivalează cu o parte importantă a unui proces terapeutic. Schimbarea modului în care mâncăm este o provocare, dar, cu o abordare blândă şi conştientă, aceasta poate deveni un stil de viaţă sustenabil”, explică Andreea Chirilă.