Primăria municipiului Iași are în derulare în prezent nu mai puțin de 15 proiecte cu finanțare europeană, aflate în diferite stadii de execuție. Anul trecut, autoritățile locale au bifat prima investiţie finalizată în totalitate, este vorba despre reabilitarea axei culturale și istorice a municipiului, investiţie care a vizat refacerea străzilor şi a trotuarelor, crearea de piste de biciclişti, amenajarea spaţiilor verzi şi înlocuirea indicatoarelor de circulaţie pe 16 artere din centrul orașului. Alături de refacerea străzilor, proiectul a inclus şi transformarea bulevardului Ştefan cel Mare în pietonal, pentru a pune în valoare obiectivele turistice din zonă. Proiectul a însemnat modernizarea completă a carosabilului de pe o suprafaţă de aproximativ 350.000 mp şi cu o lungime de peste 17 kilometri. Pavarea trotuarelor a presupus o suprafaţă de aproape 90.000 mp, iar ieşenii au acum în Copou şi în centru o reţea de piste de biciclişti cu o suprafaţă de 10.000 mp. De asemenea, a fost modernizată linia de tramvai din Copou şi Piaţa Eminescu, pe o lungime de 3,6 km. Valoarea finală a investiţiei a fost de 69,4 milioane lei. Celelalte proiecte, aflate în derulare, se referă la restaurarea Mănăstirii Golia – etapa a II-a, realizarea Muzeului Municipal, realizarea sistemului de management al traficului din municipiu, extinderea Căminului de pensionari ”Sfânta Parascheva” din Copou, modernizarea liniilor de tramvai din municipiu, creșterea accesibilității către zona centrală a orașului, reabilitarea Axei sud a municipiului, pe tronsonul Podu Roș – CUG, modernizarea zonei de agrement Ciric, reabilitarea Axei Nord-Sud a municipiului, dezvoltarea Axei de transport Est-Vest a municipiului, realizarea Centrului Tehnologic Regional (în zona CUG), reabilitarea sistemului de termoficare din municipiu, modernizarea plajei Nicolina, și, nu în ultimul rând, regenerarea zonei urbane Lăpușneanu – Piața Unirii.
- Restaurarea Mănăstirii Golia (etapa a II-a)
Participarea municipalităţiila acest proiect este de 9 milioane lei. Proiectul vizează restaurarea picturii interioare a bisericii, refacerea străzilor din jurul ansamblului religios şi modernizarea iluminatului. Pe parcursul anului trecut au fost pregătite documentaţiile necesare, a fost semnat contractul de finanţare şi au fost demarate procedurile de achiziţie publică, urmând ca lucrările efective să înceapă în acest an.
- Realizarea Muzeului Municipal
Contractul de finanţare, semnat anul trecut, a dus la demararea procedurilor de licitaţie pentru execuţia lucrărilor. După o îndelungată perioadă de clarificare legală a contestaţiilor legate de licitaţie, lucrările de restaurare vor începe în primăvara acestui an şi urmează să fie finalizate la sfârşitul anului viitor. Valoarea investiţiei e de 19,5 milioane lei.
- Realizarea sistemului de management al traficului
În urma finalizării acestui proiect, traficul rutier din Iaşi va fi supravegheat şi coordonat printr-un sistem inteligent de management care va contribui la fluidizarea circulaţiei, reducerea timpului de staţionare a autovehiculelor la traversarea intersecţiilor, creşterea vitezei de circulaţie, reducerea ambuteiajelor. Valoarea investiţiei este de 91 milioane lei, cu termen de finalizare luna ianuarie 2015.
- Extinderea Căminului de pensionari ”Sfânta Parascheva”
Proiectul prevede construcţia unui nou corp de clădire, ce va găzui în condiţii moderne 41 de persoane vârstnice. La finalul proiectului, căminul va oferi servicii sociale pentru aproximativ 300 de vârstnici fără locuinţă şi cu venituri reduse. Valoarea investiţiei – 11 milioane lei. Termen finalizare: februarie 2015.
- Modernizarea rețelei liniilor de tramvai
Lucrările se desfăşoară pe traseul N. Iorga – Doi Băieţi şi includ liniile de tramvai de pe bd. Nicolae Iorga, Calea Chişinăului, bd. Metalurgiei, str. Vasile Lupu. Lucrările au început în august 2013 pe tronsonul de pe bd. Nicolae Iorga pe o lungime de 890 metri. Valoarea investiţiei: 89 milioane lei.
- Creșterea accesibilității spre zona centrală
Sunt în curs de modernizare 11 străzi, cu o lungime de 2,5 kilometri. Totodată vor fi reabilitate trei parcări cu o suprafaţă de 3.400 mp unde vor fi disponibile 173 de locuri de parcare. Valoarea investiţiei: 9 milioane lei. Termen finalizare: iunie 2014.
- Reabilitarea Axei sud a municipiului
Proiectul constă în modernizarea pasajului Nicolina şi a şoselei Podu Roş – CUG. Valoarea investiţiei: 87,6 milioane lei, termen finalizare: iulie 2015.
- Modernizarea zonei de agrement Ciric
Valoarea investiţiei – 46,3 milioane lei.
- Reabilitarea Axei Nord-Sud a municipiului
Unul din cele mai spectaculoase proiecte europene se referă la realizarea unei noi legături rutiere între cartierele Dacia – Alexandru şi Păcurari – Centru prin construcţia unui pasaj peste linia ferată în zona Ţigarete. Valoarea investiţiei – 87,7 milioane lei.
- Dezvoltarea Axei de transport Est-Vest
Proiectul a vizat modernizarea străzilor pe o lungime de peste 6 km şi o suprafaţă de 123.000 mp şi răspunde necesităţii de descongestionare a traficului rutier prin redimensionarea suprafeţei carosabile, prin amenajarea unor benzi speciale pentru transportul în comun şi biciclişti şi prin semnalizarea şi marcarea rutieră corespunzătoare. Valoarea investiţiei 90,7 milioane lei.
- Realizarea Centrului Tehnologic Regional
Valoarea investiţiei: 18 milioane lei.
- Reabilitarea sistemului de termoficare din municipiu
Valoarea investiţiei: 249 milioane lei.
- Modernizarea plajei Nicolina
Valoarea investiţiei: 20 milioane lei. Contractul de finanțare a fost semnat în luna febtuarie 2014.
- Regenerarea zonei urbane Lăpuşneanu – Piaţa Unirii
Valoarea investiţiei 13,6 milioane lei. Se aşteaptă semnarea contractului de finanţare.