Războiul teilor din Copou

Primarul Iașilor, Gheorghe Nichita, și două dintre vedetele născute și formate în Iași, Daniel Buzdugan și Simona Gherghe, au făcut joi, 22 mai, un intens schimb de scrisori deschise, pe tema bănuitei intenții de masacrare a teilor din Parcul Expoziției.

Redăm în cele ce urmează conținutul scrisorilor menționate

Scrisoare deschisă a primarului Gheorghe Nichita, adresată lui Daniel Buzdugan și Simonei Gherghe

Stimată Doamnă Simona Gherghe, Stimate Domnule Daniel Buzdugan,

Vă trimit această scrisoare deschisă, deși ne cunoaștem personal de pe vremea când lucrați în mass-media din Iași. Drumurile noastre s-au intersectat de multe ori, atât în Capitala Moldovei, cât și în București. Cred că am lăsat de fiecare dată impresia unui om deschis, care poate fi apelat fără probleme de către Dumneavoastră. De altfel, aveți numărul meu de telefon. Cu atât mai surprinzător a fost pentru mine să aflu, din presă, despre unele acuzații la adresa Orașului si comunității în care v-ați format ca profesioniști. Înțeleg că este campanie electorală și unele subiecte sunt preluate atât de canale media, cât și de formatori de opinie și partide politice, cu un interes vădit. Dar nu pot să fiu de acord cu minciunile spuse pe seama celui mai frumos oraș din România.

Dragă Simona, Dragă Daniel,

Dacă ați aflat din unele informări ale presei sau din mediul online că „s-au tăiat teii” din Iași, să știți că ați căzut în capcana unor interese politice. Noi, la Iași, plantăm în fiecare an sute de arbori, și nu doar tei. Plantăm chiar dacă este sau nu campanie electorală. De exemplu, în anul 2013 s-au plantat în Iaşi 6.193 arbori, iar în prima parte a anului 2014 s-au plantat 4.156 arbori. În fiecare primăvară, Iașul se transformă în Orașul Lalelelor, prin miile de flori care ne înfrumusețează orașul. Apoi, noi, aici la Iaşi, ne bucurăm de mirosul salcâmilor în floare. Ştiaţi că avem în oraş mii de salcâmi, de care avem grijă în fiecare an? Urmează apoi mirosul florilor de tei. Din păcate, am aflat că, dacă trăiești doar în mediul virtual, atunci crezi că au dispărut teii din Iași! Sau auzi la televizor că am asfaltat râul Bahlui … Însă, după o scurtă plimbare în centrul orașului, în Copou, Tătărași sau parcul Voievozilor, afli că realitatea este cu totul alta. Spre știință, în toamna acestui an vor fi plantaţi încă 2.100 arbori. Desigur, nu pretindem că suntem perfecți. Orice instituție care administrează un oraș de talia Iașului poate să comită greșeli. Am spus-o și public, recent, atrăgând atenția celor responsabili din cadrul Primăriei Municipiului Iași. Accidente se pot întâmpla, atât de comunicare, cât și de gestionare a unor situații. Dar de aici până la a arunca cu noroi asupra orașului care câștigă regulat competițiile naționale și internaționale pe tema spațiilor verzi, este cale lungă … Mai este un aspect de care, din păcate, nu țineți cont. Iașul este înscris în ambițioasa cursă pentru titlul de Capitală Culturală Europeană 2021. Ieșenii, din municipiu, din Moldova, din România și din diaspora, au înteles importanța demersului nostru și au venit alături de comunitatea locală. Cu atât mai mult este regretabil ca alți ieșeni să preia zvonuri politice și să se întoarcă împotriva orașului lor.

Dragă Simona, Dragă Daniel,

Vă aștept la Iași cu aceeași căldură ca de fiecare dată. Vă invit la o plimbare în tihnă, în Parcul Expoziției, în Parcul Copou sau în Grădina Botanică, prin muzeele și lăcașurile de cult de care noi, aici, avem grijă în fiecare zi. Poate și la Palas, un proiect realizat în parteneriat cu municipalitatea ieșeană, de care am văzut că sunteți foarte mândri. Sau, de ce nu, la umbra Plopilor fără Soț, monument al naturii, pentru care facem eforturi, alături de specialiștii mediului academic, să le prelungim durata de viață. În speranța că acest demers al meu este primit cu aceeași bună-credință cu care accept opiniile voastre.

Răspunsul Simonei Gherghe și a lui Daniel Buzdugan la scrisoarea primarului Iașului, Gheorghe Nichita

După emisiunea de ieri (miercuri, 21 mai – n.r), în care am vorbit despre ce se întâmplă în Iași, primarul Gheorghe Nichita ne-a trimis o scrisoare, mie și lui Daniel Buzdugan. Am simțit nevoia să îi răspundem…


Dragă domnule primar,

Vă mulțumim, în primul rând, pentru timpul acordat redactării unei scrisori atât de vaste. Considerăm însă că NU noi doi suntem importanți, în acest subiect, ci locuitorii orașului nostru drag. LO…R credem că le sunteți, în primul rând dator, în calitate de primar, să le răspundeți. Nu ne considerăm nici mai importanți, nici mai puțin importanți decât oricare ieșean, îngrijorat de ceea ce se întâmplă în urbe. Pe scurt, sugerați că suntem fiii nerecunoscători ai Iașului care aduc ”unele acuzații la adresa Orașului si comunității” în care ne-am format, că trăim în mediul virtual, că se ”aruncă cu noroi asupra orașului”, că unii ”se întorc împotriva orașului”. Înțelegem că cea mai bună apărare este atacul, dar nu credem că este corect să vă îndreptați împotriva oamenilor care protestează și își manifestă revolta, față de o acțiune planificată de municipalitate, pe care și noi ca și ei o considerăm un act criminal. În al doilea rând, constatăm că timpul îndelungat pe care l-ați petrecut ca primar al Iasului, poate și cu votul acestor oameni, v-a făcut să considerați că orașul sunteți dumneavoastră și primăria. Au mai fost unii, în trecut, care considerau că statul sunt ei, dar nu credem că trebuie să vă raportați pozitiv la astfel de exemple ale istoriei.

Orașul, domnule primar, nu sunteți dumneavoastră, nici angajatii Primăriei, ci OAMENII pe care trebuie să îi ascultați și de care trebuie să țineți cont. Inclusiv teii sunt parte din ființa orasului, iar dumneavoastră, în calitate de primar, dar și angajații Primăriei, trebuie să îi protejați. Cel puțin pentru noi așa este. De asemenea, vă felicităm și vă susținem total în competiția pentru desemnarea Iașului drept capitală culturală europeană în 2021. Nu credem, însă, că salcâmii japonezi, care au înlocuit teii de pe Ștefan cel Mare, susțin această cauză. Ultima oară când am verificat, Japonia nu era, încă, pământ european. În încheiere, vă spunem că nu avem nimic cu dumneavoastră personal, nu ne interesează campanile electorale și nici jocurile politice. Noi suntem ieșeni, NU politicieni. Singura noastră campanie este aceea a bunului- simț. Tot ce ne interesează este ca dumneavoastră să ne garantați că NU VA FI NICIUN MASACRU în Parcul Expozitiei din Copou! Era mai simplu dacă i-ați fi liniștit pe ieșeni cu un răspuns clar. De ce au fost marcați copacii din Copou? Vor avea și ei soarta teilor de pe Bulevardul Stefan cel Mare sau nu? Dacă dumneavoastră ne garantați ca arborii nu vor fi tăiați, întrebare la care NU ne-ați răspuns, considerăm acest subiect închis și poate chiar vom accepta, ca fii risipitori care ”s-au întors împotriva comunității”, să vă însoțim în plimbări prin orice parc doriți. Va fi și un test ca să vedem ce reacții are comunitatea față de noi și de fiecare în parte. Vă promitem chiar că vă vom dărui un tricou cu mesajul nostru. În speranța că veți opri tăierea copacilor, vă asigurăm că tot ceea ce facem este pentru că ne iubim orașul și comunitatea.

Simona Gherghe si Daniel Buzdugan, frați cu pomii din Copou

P.S. Nu avem telefonul dumneavoastră și nici nu ne dorim acest lucru, decât în măsura în care îl puneți la dispoziția tuturor ieșenilor.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;