5:13 pm - Thursday April 19, 5370

Părinţi şi copii, alături într-o întrecere inedită

Concursul-Varlaam-1

Cea de-a doua ediţie a Concursului „Varlaam. Bucuria Cunoaşterii” a adunat la Şcoala „Varlaam Mitropolitul”, aflată sub patronajul spiritual al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, copii din clasele a IV-a de la mai multe şcoli din Iaşi. Competiţia a presupus două probe – una transdisciplinară, la care elevii şi-au verificat cunoştinţele de Limba şi Literatura română, Matematică, Istorie, Geografie, Comunicare și dezvoltare personală şi Religie, iar în cadrul celei de-a doua probe, copiii au făcut echipă cu părinţii, amănunt prin care concursul este o premieră în Iaşi. Atât copiii, cât şi părinţii au trait o experienţă de neuitat împreună.

Cât timp cei mici s-au aplecat asupra colilor de hârtie, părinţii au participat la un work-shop susţinut de Cristina Gheorghe, directorul executiv al Fundaţiei „Varlaam Mitropolitul”, căreia i-au împărtăşit şi din dorinţele lor în ceea ce-i priveşte pe copii şi aşteptările pe care le au de la cadrele didactice, oricare ar fi ele. Cu toţii au spus că ar dori sprijin pentru ca fiul sau fiica lor să-şi afle şi să-şi împlinească vocaţia, să descopere bucuria că este bine să fii tu însuți, că ar vrea un sistem educaţional în care teoria să fie împletită cu practica. Mai exact, să aibă sens, aceasta fiind una dintre valorile promovate de Şcoala şi Gimnaziul „Varlaam Mitropolitul”. „Prin tot ceea ce facem ne dorim să-i sprijinim pe copii să fie echipaţi pentru viaţă, iar metodele noastre sunt bazate pe teoria inteligenţelor multiple a lui Howard Gardner. Am creat un mediu cu spirit de comuniune între părinţi, şcoală şi biserică, în care focusul este pe copil. Urmărim dezvoltarea inteligenţei academice, dar şi a celor emoţională şi spirituală”, le-a explicat Cristina Gheorghe părinţilor care şi-au însoţit copiii la concurs.

Gradul de dificultate a subiectelor primei probe a fost variat, fapt ce a permis o evaluare corectă, din perspectiva culturii generale, dar și din cea a diferențierii între participanți. S-a oferit, astfel, fiecărui elev oportunitatea de a-și evalua pregătirea personală interdisciplinar, într-un mediu prietenos și competitiv în același timp. La proba a doua, echipele formate din copii şi părinţi au fost provocate să construiască un brad de Crăciun din materialele puse la dispoziţie de organizatori (hârtie, pahare din plastic, sârmă, clame, sfoară etc). Această probă a pus în valoare spiritul de colaborare în echipă, creativitatea, găsirea de soluţii şi coordonarea. Emoţii mai mari au avut părinţii şi chiar au mărturisit că au intrat în concurs cu o uşoară teamă nu pentru cei mici, ci pentru ei. „A trecut cam demult vremea concursurilor. Am avut emoţii, recunosc”, a mărturisit Simona Grozavu, mama Anei, elevă în clasa a IV-a la Şcoala „Varlaam Mitropolitul”. Ana s-a clasat pe a doua poziţie, prima fiind ocupată de Tudor Mihail Cucoş, elev de la Colegiul „Costache Negruzzi”.  Premierea va avea loc în urma ediţiei de primăvară a concursului, la o dată ce urmează a fi anunţată.

Copiii de pe primul loc vor primi câte o bursă de merit la Gimnaziul „Varlaam Mitropolitul”. În ordinea mediilor, un sfert dintre ei vor participa la o excursie tematică. Părinţii vor primi o invitaţie gratuită la unul din atelierele „Ai copil. Învaţă să fii părinte!”

Filed in: Educație, Informațía zilei

Comments are closed.

;