Cercetașii, provocați să-și descopere al șaselea simț

Grup_scoutis

Dacă e luna mai, atunci e ScoutIS, eveniment organizat de Organizația Națională Cercetașii României- filiala Valea Lupului.

Anul acesta, Centrul Local Sf. Dumitru găzduiește a VI-a ediție, sub denumirea Al șaselea simț, în perioada 22-24 mai. Cei aproximativ 250 de participanți, din 22 de grupuri de cercetași răspândite pe tot cuprinsul țării, vor trece timp de trei zile prin probe care le vor testa abilitățile de viață, dar îi vor ajuta și să descopere care este cel de-al șaselea simț al lor.

De altfel, a fost lansat și un concurs în cadrul căruia participanții au fost invitați să dea o interpretare cât mai creativă numelui din acest an al ScoutIS. Iată câteva variante “…al șaselea simț este cu siguranță cel pe care ți-l aduce cercetășia. Te învață atât de multe lucruri, te trece prin nenumărate experiențe și întâmplări pe care cu siguranță le vei povesti nepoților și îți scoate în cale atât de mulți oameni faini, ce vor avea mereu un loc special în viața ta- pentru toate acestea al șaselea simț nici nu poate fi definit!
Știm doar că este acolo, în noi, spiritul de cercetaș, cel mai probabil pentru totdeauna
!” (Tudor), “ Pe lângă cele cinci simțuri clasice, foarte important este BUNUL SIMȚ! Bunul simț îl înveți de acasă, încă din copilărie, în cadrul familiei, apoi la școală, ca mai apoi să îl dezvolți în viața de zi cu zi. La cercetași, bunul simț nu se învață, ci crește, se cultivă și se insuflă.(Cristian) “În primul rând, al șaselea nostru simț-cercetășia- este un reflex, acționând de fiecare dată când suntem în pădure, spunându-ne cum să supraviețuim, cum să acordăm primul ajutor, cum să ne orientăm și cum să avem grijă de natură. Acesta se activează și atunci când suntem în preajma altor oameni, ajutându-ne să socializăm mai ușor, să ne facem prieteni noi, și să rezolvăm conflictele într-un mod diferit. În al doilea rând, acest al șaselea simț s-a dezvoltat complet în momentul în care am depus promisiunea, acesta activându-se de fiecare dată când ne punem eșarfa de cercetaș la gât.(Mara și Delia)

Pe durata activității, cercetașii vor merge pe urmele unor personalități care au fost cercetași (Mircea Eliade, Ecaterina Teodoroiu, Mihail Sadoveanu, Principesa Ileana a României, Tudor Arghezi, George Călinescu și alții), ocazie să descopere orașul Iași, să arate că respectă principiile și legile cercetășiei, care nu s-au schimbat în cei peste 100 de ani de existență, dar și să testeze geocaching, o metoda modernă de „căutare de comori”.

Dacă doriți să îi întâlniți pe participanți, o puteti face sâmbătă, la ora 13, în Parcul Copou, unde vor fi prezenți cu toții pentru un răgaz la umbra teilor.

 Evenimentul va putea fi urmărit și pe pagina de facebook

 http://www.facebook.com/scout.valealupului

Misiunea Cercetăşiei în societatea românească este de a contribui la educarea tinerilor printr-un sistem de valori bazat pe o Promisiune şi o Lege, de a ajuta la construirea unei lumi mai bune, în care oamenii sunt împliniţi ca indivizi şi joacă un rol constructiv în societate.

Aceasta se realizează prin:

  • Implicarea tinerilor într-un proces educativ non-formal, pe toată durata anilor în care se formează ca indivizi.
  • Utilizarea unei metode specifice, care face din fiecare individ principalul agent al propriei dezvoltări ca persoană încrezătoare, motivată, responsabilă şi deschisă.
  • Sprijinirea tinerilor în stabilirea unui sistem de valori bazat pe principii spirituale, sociale şi individuale, aşa cum sunt ele exprimate prin Promisiune şi Lege.
Filed in: Educație

Comments are closed.

;