Ediția aniversară a Concursului Național Transcurricular de Lectură și Interpretare ”Ionel Teodoreanu” și-a desemnat câștigătorii

premianti

La finalul săptămânii trecute, în organizarea Inspectoratului Școlar Județean Iași, în parteneriat cu Colegiul Național ”Costache Negruzzi”, s-a desfășurat cea de-a X-a ediție a Concursului Național Transcurricular de Lectură și Interpretare Ionel Teodoreanu. Această competiție s-a bucurat de participarea a 250 de elevi de gimnaziu din România, Republica Moldova și Ucraina.

”Ediţia de anul acesta a încercat să marcheze şi un moment omagial, pentru că 10 ani înseamnă deja o continuitate valorică, înseamnă consecvenţă, o cronică a unui trecut recent, dar care conferă validitate şi seriozitate acestui concurs. Astfel, în cadrul probei scrise am dat posibilitatea elevilor de a scrie mai mult decât un număr de cuvinte sau un număr de rânduri, aşa cum presupune practica interpretărilor de text, pentru a permite celor talentaţi ca eseul să meargă mai departe decât o simplă interpretare fugară a unei creaţii literare. Am dat posibilitatea elevilor să exploreze o paletă estetică extrem de amplă, de artă plastică, de sculptură, teatru, muzică, de cinematografie, încercând în felul acesta să sugerăm o armonie universală a artelor şi să modelăm un gust estetic autentic elevilor noştri.

Trebuie să menţionăm şi dimensiunea internaţională a concursului nostru prin prezenţa delegaţiilor din Republica Moldova şi Ucraina, în afara concursului, cu rol de simbol, pentru susţinerea comunităţilor de români şi regăsirea lor în matricea culturii române. Am acordat premii importante acestora, întrucât comunităţile de români din aceste ţări trebuie să fie încurajate, iar elementele de limbă şi cultură trebuie să fie susţinute consecvent.

Pe lângă Premiile Negruzzi – tradiţionale – am instituit anul acesta şi Premiile Teodoreanu, acordate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi şi de comunitatea locală. Lângă noi s-au aflat mereu reprezentanţii municipalităţii, ai Consiliului Judeţean şi ai Primăriei, ai Universităţii “Al. I. Cuza”, ai Muzeului Literaturii, ai Editurii Polirom, ai Bibliotechii “Gh. Asachi”, pentru că vrem ca spiritul ieşean să reverbereze şi prin aceste premii acordate, dincolo de spaţiul oraşului.

Elevii şi profesorii s-au simţit bine, îmbogăţiţi sufleteşte şi cultural prin această nouă ediţie – pe care am aşezat-o sub cupola Festivalului Internaţional al Educaţiei ”, a declarat prof.dr. Camelia Gavrilă, inspector general al IȘJ Iași și inițiator al manifestării.

Filed in: Educație

Comments are closed.

;