Primarul Mihai Chirica: „Iașul este un oraș deschis investițiilor, iar colaborarea cu mediul de afaceri este esențială pentru dezvoltarea orașului”

La invitația conducerii generale a companiei Continental Automotive România, primarul Mihai Chirica a vizitat joi, 16 februarie, sediul companiei din Iași. Alături de edilul-șef s-au aflat, pe lângă reprezentanții instituțiilor publice din Iași, și președintele Camerei de Comerț și Industrie Iași, Paul Butnariu, respectiv rectorul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” Iași, prof. dr. ing. Dan Cașcaval.

Vizita la sediul din Iași a multinaționalei a fost motivată de prezentarea de către companie a noilor produse și tehnologii. De asemenea, primarul Iașului a discutat cu reprezentanții companiei despre planurile de dezvoltare viitoare, precum și despre impactul pe care îl vor avea acestea asupra viitorului economic, tehnic și de resurse umane al municipiului Iași.

Compania Continental Automotive și-a deschis porțile în Iași de mai bine de 10 ani. Colaborarea cu autoritățile locale, dar și cu unitățile de învățământ tehnic superior din oraș a dus la extinderea investiției, precum și la creșterea numărului de angajați. Astăzi, compania are deschise două puncte în municipiul Iași: sediul companiei din şos. Nicolina şi un institut de cercetare situat în bd. Poitiers. În prezent, compania are peste 1.600 de angajați, 75% dintre aceștia fiind specialiști în software, iar 25% fiind specializați în domenii conexe: ingineri electroniști, ingineri mecanici etc, marea lor majoritate provenind din unitățile de învățământ superior din Iași. „Compania Continental este una de dintre cele mai dinamice companii din municipiul Iași. Deschiderea noastră către această companie a dus la extinderea activității. De altfel, acesta este mesajul meu către toate companiile serioase care doresc să investească în oraș. Vor găsi în Primăria Municipiului Iași un partener serios. Vreau să le mulțumesc și vreau să-i asigur pe toți că la Iași se vor simți ca acasă”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Atragerea de investitori de anvergură este una din misiunile Primăriei Municipiului Iași, iar primarul Mihai Chirica a tratat întotdeauna orice colaborare economică ca fiind una prioritară pentru oraș. „Atragerea de investiţii noi, stabilizarea și extinderea acestora, precum și crearea de noi locuri de muncă sunt priorități de prim ordin pe agenda mea, în calitate de primar. Atragerea investitorilor la noi în oraș, a multinaționalelor, înseamnă și venituri suplimentare atât la bugetul local, cât și la bugetul de stat. În cazul Continental, pentru anul 2016, compania a plătit salarii și contribuții la salarii de circa 33 milioane de euro, iar impozite locale și plăţi la bugetul central de peste 1 milion de euro. Sunt cifre mai mult decât relevante pentru economia locală. Misiunea noastră, ca autoritate publică, este să atragem cât mai multe astfel de companii. Acest lucru înseamnă nu numai venituri suplimentare la bugetul de stat, cât și atragerea de forță de muncă și diminuarea șomajului. Cred că Iașul are toate atuurile şi poate deveni un exemplu de bună practică și colaborare cu investitori importanți. Îi aștept la Iași cu toată deschiderea”, a mai afirmat primarul Mihai Chirica.

Un alt element important în privința atragerii investitorilor și crearea de noi locuri de muncă îl reprezintă scăderea procentului migrației forței de muncă calificată din Iași spre alte zone ale țării și în străinătate. „Într-o statistică publicată la sfârșitul anului 2016, s-a observat o descreștere semnificativă a migrației specialiștilor din Iași către vestul țării, capitală și țările Europei occidentale sau peste Ocean. Acum 5 ani, 40% din specialiștii absolvenți ai universităților din Iași alegea să plece din oraș. La sfârșitul anului trecut, s-a constatat că această cifră  a scăzut la 15%, ceea ce este mai mult decât îmbucurător”, a conchis primarul Iașului.

 

Filed in: Economic, Informațía zilei

Comments are closed.

;