Premieră în peisajul educațional ieșean: concursul multilingvistic Turnul Babel

Anul acesta, în cadrul “Art’s Week”, la Colegiul Național „Costache Negruzzi” s-a desfășurat prima ediție a Concursului multilingvistic Turnul Babel. Dar poate mulți se întreabă … în ce constă mai exact acest concurs?
În 50 de minute, concurenții s-au confruntat cu 30 de întrebări din cele mai diverse, în care s-au îmbinat firesc spaniola, italiana, franceza, engleza, portugheza, norvegiana… (subiectul și baremul pot fi vizualizate pe site-ul Colegiului Negruzzi: http://colegiulnegruzzi.ro/wp-content/uploads/babel/subiecte_bareme/)
TURNUL BABEL este un concurs adresat elevilor de liceu, inițiat în premieră la nivelul județului Iași de profesorii de limbi moderne de la Colegiul Național “Costache Negruzzi”, în parteneriat cu Asociația Română a Profesorilor de Limba Franceză. Este vorba despre un concurs care testează atât cunoștințele în privința limbilor străine (engleză, franceză, germană, spaniolă, italiană…), dar mai ales capacitatea de intercomprehensiune, de a face conexiuni între limbile străine cunoscute sau …necunoscute.
 De ce Turnul Babel?
Ce este Turnul Babel și ce semnificație are numele său?
Diversitatea lingvistică ce caracterizează mapamondul în prezent își are originea într-un singur moment în timp: distrugerea legendarului Turn Babel…
Potrivit Genezei, când au început să se retragă apele potopului, Arca lui Noe s-a oprit la baza muntelui Ararat, aflat la granița dintre Turcia și Armenia. Acolo, Noe și familia sa au început o nouă viață. Dumnezeu le-a poruncit să nu rămână într-un singur loc, ci să se răspândească, să se înmulțească și să umple pământul. Dar urmașii lui Noe au încălcat porunca Sa. Ei s-au așezat într-o câmpie fertilă între Tigru și Eufrat, formând orașul Babilon. Aici locuiau singurii oameni de pe pământ care vorbeau aceeași limbă. Conducătorul orașului era regele Nimrod, care ar fi ordonat construirea turnului Babel, un monument atât de mare încât vârful său să ajungă la cer. Nimrod dorea ca Turnul Babel să fie o capodoperă a orașului, un monument construit nu pentru a-l venera pe Dumnezeu, ci pentru a-i aduce faimă. Când au început să construiască turnul, Dumnezeu i-a pedepsit, amestecându-le limbile. Astfel, oamenii au fost forțați să se despartă și să se împrăștie pe toată suprafața pământului. Potrivit Bibliei, după ce Creatorul le-a amestecat limbile pentru a nu se mai putea înţelege, oamenii au abandonat proiectul lor, fiind nevoiți să se despartă în popoare și rase. De aici provine și numele „Babel“…
Ușor, ușor ideea concursului coordonat de Sabina Manea, profesoara mea de limba franceză, a prins contur, apărând astfel primele detalii. Elevii au aflat despre concurs de la profesorii îndrumători, de pe pagina de Facebook a concursului (pe care chiar eu am creat-o!), dar și … unii de la alții: vestea s-a răspândit repede, cu bucurie. Înscrierile au început să apară încă din prima săptămână, în final concursul numărând peste 400 de înscrieri – liceeni din tot județul Iași!
Subiectele au fost concepute de prof. Sabina Manea, cu pasiune și dăruire, astfel încât prima ediție să fie o provocare pentru participanți, pe măsura așteptărilor.
Ziua concursului a venit repede. Am fost plăcut surprinși să vedem entuziasmul elevilor care pășeau pe holurile școlii noastre, nerăbdători.
În calitate de participant, pot spune că acesta a fost unul dintre cele mai frumoase concursuri la care am participat. Fiind o iubitoare a limbilor străine, îmi place sa învăț câte un pic din fiecare, iar acest concurs a fost ocazia perfectă de a-mi pune în valoare cunoștințele și de a învăța lucruri noi. Subiectele, după părerea mea, s-au remarcat prin complexitatea și atractivitatea lor, fiind o provocare neașteptată pentru mine, reunind peste 5 limbi străine.
34 de elevi au fost premiați pe scena Amfiteatrului de la Negruzzi, iar organizatorii au fost bucuroși să le ofere premiile bine meritate: dicționare, ghiduri de conversație, cărți de beletristică, tricouri, abonamente pe 1 an la biblioteca British Council și jocuri de puzzle în 3D. Deși au fost și elevi care anul acesta nu au luat premii, aceștia au fost plăcut surprinși atât de organizarea concursului, cât și de desfășurarea lui, spunându-ne ca vor participa și la ediția din 2018. Cred că acestea sunt cuvintele pe care orice organizator dorește să le audă: faptul că munca sa a fost apreciată din toate punctele de vedere.
Deși aflat la prima ediție, concursul “a făcut vâlvă” în tot județul, spre bucuria organizatorilor, printre care s-au numărat prof. dr. Elvira Rotundu, directorul școlii noastre, prof. dr. Mihaela Doboș, prof. Dalia Ionela Mațoschi, prof. Gianina Artenie, dar și … subsemnata, în calitate de voluntar. Sperăm că în 2018 vom avea o ediție și mai interesantă ce va număra și mai mulți paricipanți iubitori de limbi străine.
 
Terchea Diana, clasa a XI-a E
Colegiul Național „Costache Negruzzi” Iași
 
Ce spun profesorii de limba franceză despre acest concurs inedit?
 
Concursul Turnul Babel promovează multilingvismul şi este o provocare adresată tinerilor liceeni. Dincolo de confruntarea cu limbile străine învăţate în şcoală, tinerii au abordat subiecte în care au întâlnit pentru prima dată cuvinte în limba suedeză, norvegiană sau portugheză. Un scop important al acestui concurs îl reprezintă sensibilizarea tinerilor în legătură cu diversitatea lingvistică europeană și dezvoltarea conştiinţei plurilingve și pluriculturale. În acelaşi timp, concursul Turnul Babel este o abordare prietenoasă a limbilor străine şi o invitaţie adresată liceenilor de a se apropia şi de alte limbi străine, care nu se predau în şcoală. (prof. dr. Irina COSOVANU, Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu”, președinte, Asociația Română a Profesorilor de Limba Franceză)
 
Turnul Babel – un concurs inedit și binevenit în contextul plurilingv actual! Elevii s-au bucurat de această nouă provocare care le pune în valoare alte abilități, spre deosebire de concursurile clasice. Subiectele propuse mi s-au părut variate și atractive, iar ca remarcă personală, cred că limbile latine au fost “favorizate”… Lucrul acesta nu face decât să mă bucure, pentru că îi determină pe elevii anglofoni să descopere și importanța celorlalte limbi, încurajându-i să studieze pe lângă franceză și limbi precum spaniola, italiana. (prof. Raluca CHIRU, Colegiul Național „Garabet Ibrăileanu” Iași)
 
Concursul Turnul Babel este o adevarată reușită și o îndrăzneală pedagogică de mare valoare ! Interesante și motivante întrebările, care în mod sigur vor stimula interesele lingvistice ale tinerilor. Plurilingvismul e o realitate cu care viitorul deja ne provoacă! (prof. Dr. Cristina POEDE, Colegiul Național Iași)
 
Este de datoria noastră să le oferim elevilor contexte noi în care să-și pună în valoare creativitatea, spontaneitatea, pasiunile… Concursul Turnul Babel … Este o poveste despre limbile străine pe care le vorbim, dar mai ales despre cele pe care ne-am dori să le vorbim, pentru că ni se par atât de ușor de învățat! Un concurs al tuturor limbilor moderne studiate sau nu în școli, pentru toți liceenii care au cultură generală, intuiție, ureche muzicală și … dorința de a învăța! Să nu uităm că la nivelul Uniunii Europene au fost definite opt competenţe cheie, reprezentând cunoştinţe, abilităţi şi atitudini, care sunt considerate necesare pentru împlinirea şi dezvoltarea personală, incluziunea socială şi ocuparea forţei de muncă. Printre acestea, pe locul doi după comunicarea în limba maternă se află comunicarea în limbi străine, aceasta fiind urmată de competenţe matematice şi competenţe de bază la ştiinţă şi tehnologie, competenţe digitale, a învăţa să înveţi, competenţe sociale şi civice, spiritul de iniţiativă şi antreprenoriat și conştientizare şi exprimare culturală. Indiferent de domeniul de activitate pe care și-l aleg pentru viitor, tinerii trebuie să cunoască limbi străine, pentru a avea acces la literatură de specialitate în limba autorului, pentru a comunica direct în cadrul evenimentelor de talie internațională, pentru a-și îmbogăți experiența de viață și pentru a descoperi noi orizonturi culturale. Înțelegând importanța limbilor străine pentru viitorul tinerei generații, în 2017, Colegiul Negruzzi a găzduit prima ediție a Concursului județean multilingvistic Turnul Babel: 30 martie – 416 participanți! (prof. Sabina MANEA, Colegiul Național „Costache Negruzzi” Iași)
Filed in: Educație, Informațía zilei

Comments are closed.

;