Sfârșit de săptămână sub semnul educației nonformale

1.Proiecte de mediu. Sâmbătă, 13 mai 2017, Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi a organizat etapa judeţeană a Concursului naţional  “Proiecte de mediu”, la Şcoala Gimnazială ,,Bogdan Petriceicu Haşdeu,, Iaşi.
 Concursul face parte din cadrul programelor naţionale “Educaţia de mediu în învăţământul preuniversitar” şi “Educaţia pentru sănătate în şcoala românească”, având ca obiectiv conştientizarea elevilor cu privire la problemele de poluare a mediului și identificarea modalităților de protejare și conservare a biosferei. Și la ediția din acest an, s-au înscris elevi care au identificat o problemă concretă și au dezvoltat un proiect de cercetare pe marginea ei, unii formând echipe mixte, valorificând parteneriatul între școli. Astfel, la secțiunea gimnaziu au participat echipaje de la Școala Gimnazială ,,Bogdan Petriceicu Hașdeu,, Iași, Colegiul Național Iași, Palatul Copiilor Iași împreună cu Școala Gimnazială „Ion Neculce” Iași, iar la secțiunea liceu – elevi de la Liceul Teoretic “Vasile Alecsandri” Iași,  Liceul Tehnologic “Petru Poni”, Liceul Tehnologic “Haralamb Vasiliu” Podul Iloaiei, Colegiul Național “Mihai Eminescu Iași”, Liceul Tehnologic Agricol “M. Kogălniceanu” Miroslava, Colegiul Național Iași.
Juriul a fost format din cadre didactice din învățământul preuniversitar și reprezentanți ai Agenției de Protecție a Mediului Iași, cu o bogată experiență în evaluarea proiectelor de mediu.
Cele mai valoroase proiecte, care au oferit soluţii interesante și viabile pentru protecția mediului în județul nostru, vor reprezenta Iașul  la etapa naţionala a concursului, respectiv proiectul Liceului Tehnologic Agricol “M. Kogălniceanu” Miroslava Iași, cu tema “Comportamentul speciei Cayenne Purple, ardei iute, la tratamentul cu fertilizatori naturali”, prezentat de elevii Haras Iulian și Iordache Alin, coordonați de profesorii Mihăilă Felicia, Toader Mariana și Andriuca Anamaria, clasându-se pe  primului loc la secțiunea liceu, iar la gimnaziu – proiectul elevelor Marcu Elena Diana, Popa Daniela Ștefana, de la Colegiul Național Iași, cu tema “Compostul – îngrășământ ecologic”, coordonat de profesoara Dorobăț Petronela Ștefana. Faza naţională a concursului se va desfăşură în luna iulie 2017, în tabăra Muncel, județul Iaşi.
2. Prietenii Pompierilor. La sfarșitul săptămânii trecute, 60 de elevi din ciclul gimnazial din unităţile de învăţământ ale judeţului Iaşi au participat la faza judeţeană a Concursului Naţional pe tematica protecţiei civile „Prietenii Pompierilor”, competiţie organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean, în parteneriat cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă  „Mihail Grigore Sturdza” şi Serviciul de Ambulanţă Iaşi.
Elevii participanţi la concurs, desfășurat pe Stadionul Tineretului din cartierul Tătăraşi, fac parte din echipele cercurilor tehnico-aplicative „Prietenii Pompierilor” ce activează în şcolile înscrise la concurs.  Aceştia au demonstrat că au cunoştinţe teoretice referitoare la măsurile de apărare împotriva incendiilor, dar şi curaj, spirit de echipă, forţă şi rezistenţă pe parcursul celor două probe practice: “Pista de îndemânare peste obstacole”, „Ştafeta de 400 m cu obstacole” .
Echipele finaliste ale şcolilor calificate pe locul locul I- Şcoala Profesională Gropniţa, cu un punctaj de 1049 puncte, locul II- Şcoala Ginazială Conţeşti, com. Valea Seacă – 1030 puncte si  locul III – Şcoala Gimnazială ,,Ioanid Romanescu’’ Voineşti, au primit cupe şi premii, constând in echipamente sportive, acordate de sponsorii competiţiei.
Filed in: Educație

Comments are closed.

;