5:13 pm - Saturday April 19, 2645

Protest al sindicaliștilor din cadrul Primăriei Municipiului Iași

Urmare a solicitărilor comune ale Federației Naționale a Sindicatelor din Administrație (FNSA), adresate tuturor federațiilor din administrația publică, au fost stabilite acțiuni de protest în toată țara. FNSA  propune joi, 25 mai 2017, sindicatelor afiliate federației administrației locale ieșene din cadrul Primăriei Municipiului Iași să participe la greva japoneză pe durata întregii zile. De asemenea, FNSA susține orice formă de protest a salariaților (inclusiv greva spontană), deoarece această formă de protest este opțiunea exclusivă a salariaților.

Principalele  nemulțumiri ale salariaților din administrație:

  1. Actualul proiect al legii  nu reglementează o salarizare unitară, nu stabilește salariile pentru tot sistemul bugetar. Așa cum s-a promovat actul normativ, salariile din administrație urmează a fi stabilite prin hotărâri de Consilii Locale sau Consilii Județene, după caz;
  2. Se interzice dreptul la negociere colectivă, garantat de Constituție;
  3. Nu se ține cont  de Decizia Curții Constituționale a României nr. 794/2016;
  4. Politizează funcția publică locală.

FNSA a solicitat legiuitorului menținerea salariilor în plată și a propus o grilă de salarizare pentru administrația publică locală, dar acestea au fost respinse. În opinia FNSA, în acest moment nu există un dialog cu sindicatele. „Avem nevoie de o lege a salarizării care să respecte  principiul egalității nediscriminării, respectării nivelului studiilor, vechimii în muncă, responsabilitatea complexitatea și riscurile activității, transparenței mecanismului de stabilire a drepturilor salariale”, a declarat Gabriela Margrid Tudosă, președinte Sindicatul Salariaților din Administrația Publică Locală Iași, vicepreședinte FNSA.

Tudosă Margrid Gabriela

Președinte SSAPL Iași

Vicepreședinte FNSA

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;