Ediția a X-a a Festivalului Poeziei Ruse se desfășoară la Iași

Sub egida Ministerului Educației Naționale, Inspectoratul Școlar Județean Iași și Comunitatea Rușilor Lipoveni din România (CRLR), cu sprijinul Departamentului pentru Relații Interetnice (DRI) din cadrul Guvernului României, al Fundației „Russkyi mir” și al Catedrei de Slavistică „Petru Caraman” de la Universitatea „A.I. Cuza” Iași, organizează cea de a X-a ediţie a concursului școlar național „Festivalul Poeziei Ruse”, în perioada 14-17 iulie 2017, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Acesta este inclus din anul 2015 în Calendarul concursurilor școlare. La etapa națională a festivalului din acest an s-au calificat 110 elevi care studiază limba rusă ca limbă maternă în județele: Tulcea, Iași, Constanța, Brăila, Neamț și Suceava.
“Situat constant la granița dintre cele două mari centre istorice de iradiere culturală, Orientul și Occidentul, orașul nostru a constituit dintotdeauna un univers aparte, cu o identitate distinctă, caracterizat printr-o diversitate de manifestări ale viziunii asupra vieții care au generat, în mod implicit, un climat educațional fertil.
Pe acest fond, găzduirea celei de a X-a ediții a Concursului școlar național „Festivalul Poeziei Ruse” devine un prilej deosebit de celebrare a valorilor artistice autentice desprinse dintr-un spațiu cultural privilegiat în concertul artistic universal – literatura rusă, un reper de prestigiu incontestabil ce a marcat, de-a lungul timpului, devenirea întregii culturi universale.
Acest demers reunește la Iași elevi de excepție din mai multe județe ale țării, care împărtășesc o trăsătură de identitate comună, studiind ca reper lingvistic matern limba rusă, un cod care prilejuiește accesul nemijlocit la una dintre cele mai bogate și apreciate literaturi”, a subliniat prof. Dr. Genoveva Farcaș, inspector școlar general.
Festivalul este un proiect național al Comunității Rușilor Lipoveni din România structurat pe mai mult secțiuni, astfel : Interpretare de poezieDramatizare sau montaj literar-muzical (creații din operele celor poeților aniversați/comemorați) și Ilustrații sau desene după operele poeților aniversați.
Participanții la „Festivalul Poeziei Ruse” vor marca în cadrul acestei ediții patru aniversări: 150 de ani de la nașterea lui Konstantin Balmont (1867-1942), 125 de ani de la nașterea Marinei Țvetaeva (1892-1941),130 de ani de la nașterea lui Samuil Marșak (1887-1964) și 10 ani de la moartea lui Erofei Ivanov (1939-2007) – poet rus lipovean, autorul versurilor imnului Comunității Rușilor Lipoveni din România.
Filed in: Educație, Informațía zilei

Comments are closed.

;