Județul Iași și-a desemnat câștigătorii fazei județene a Concursului Național “Alege! Este dreptul tău”

Sâmbătă, 30 martie 2019, Inspectoratul Școlar Județean Iași, în parteneriat cu Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului Iași, a organizat la Colegiul Economic Administrativ Iași etapa județeană a Concursului  național pe teme de protecția consumatorului “Alege! Este dreptul tău!”.  Aflat la a XVII-a ediție, acestă competiție reprezintă în fiecare an o provocare atât pentru elevi, cât și pentru profesori.

Elevii claselor IX-XI au avut de susținut un test grilă din legislația specifică protecției consumatorului și de realizat un eseu cu tema “Să învățăm să citim eticheta produselor”, eseu pe care l-au prezentat în fața comisiei județene în componența căreia au fost reprezentanți ai I.S.J. Iași, ai Comisariatului pentru Protecția Consumatorului, ai agenților economici și presei locale. Controlându-și cu succes emoțiile, au reușit să convingă membrii comisiei că sunt bine informați și că sunt destul de vigilenți atunci când citesc eticheta unui produs, astfel încât să facă alegeri corecte pentru sănătatea lor, calitate stilului de viață și bugetul personal.

Tema concursului, „Informarea completă, corectă și precisă a consumatorilor”, a fost una generoasă, având în vedere interesul manifestat de participanți. Dincolo de măiestria cu care au fost realizate, desenele elevilor din clasele I-VI și creațiile grafice ale elevilor din clasele a VII-a și a VIII-a reflectă faptul că și cei mai mici sunt informați corect, pot identifica eventualele greșeli din etichetele produselor și își cunosc drepturile în calitate de consumatori.

Eforturile elevilor au fost răsplătite pe măsură de către sponsorii concursului care au acordat premii în valoare de 1600 de lei, constaând în boxe audio, căști, brățări smart și articole vestimentare.

Astfel, județul Iași și-a desemnat câstigătorii. La secțiunea Desene, s-au clasat pe primul loc: Ariton Iustin, clasa I, de la Școala Gimnazială “Titu Maiorescu” Iași, profesor coordonator Dima Loredana; Condrea Diana-Alexia, clasa a VI-a, de la Liceul Teoretic “Vasile Alecsandri” Iași, profesor coordonator Băsu Mihaela, și Doga Ingrid Mihala, clasa a VII-a, de la Liceul Teoretic “Vasile Alecsandri” Iași, același profesor coordinator.

Câștigători la categoria IX-XI sunt elevii: Horleanu Maria-Diana, clasa a XI-a, Iacob Beatice Cătălina, clasa a IX-a și Pascaru Constantin, clasa a X-a, de la Liceul Tehnologic Economic “Virgil Madgearu” Iași, coordonați de profesoara Liana Jescu. Eleva Jacotă Laura, clasa a IX-a, Liceul Tehnologic Economic de Turism, profesor coordonator Andriescu Camelia, a obținut mențiune.

Etapa națională a concursului va fi organizată de Ministerul Educației Naționale, în parteneriat cu Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, în luna iunie 2019, în tabăra de la Năvodari.

Filed in: Educație

Comments are closed.

;