5:13 pm - Wednesday April 19, 8519

Scrisoare deschisă a primarului Iaşului, adresată ambasadorilor care au semnat apelul împotriva graţierii şi amnistiei

Primarul Municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a transmis, astăzi, o scrisoare deschisă ambasadorilor celor 12 ţări care au semnat, ieri, un apel către premierul României, Viorica Dăncilă, prin care îşi manifestau îngrijorarea faţă de posibilitatea adoptării de către Guvern a unei Ordonanţe de Urgenţă privind graţierea şi amnistia persoanelor condamnate pentru corupţie. În documentul remis celor 12 ambasadori acreditaţi la Bucureşti, şeful municipalităţii ieşene îşi exprimă susţinerea faţă de demersul înaintat de aceştia, subliniind că nimeni nu poate fi mai presus de lege, orice încercare de modificare a sistemului judiciar românesc şi de modificare a legislaţiei în domeniu putând avea ca efect îndepărtarea României de la standardele impuse de statul de drept. În încheiere, Mihai Chirica dă asigurări celor 12 ambasadori că Iaşul, în calitatea acestuia de Capitală Istorică a României şi de Oraş Regal, va susţine necondiţionat valorile morale şi democratice, domnia legii şi a statului de drept, în spiritul normelor şi recomandărilor organismelor europene specializate. Redăm, în continuare, integral, textul scrisorii deschise trimise de primarul Mihai Chirica celor 12  ambasadori.

 

 

Către:

AMBASADA AUSTRIEI ÎN ROMÂNIA

AMBASADA BELGIEI ÎN ROMÂNIA

AMBASADA CANADEI ÎN ROMÂNIA

AMBASADA DANEMARCEI ÎN ROMÂNIA

AMBADASA FINLANDEI ÎN ROMÂNIA

AMBADASA FRANȚEI ÎN ROMÂNIA

AMBASADA GERMANIEI ÎN ROMÂNIA

AMBASADA IRLANDEI ÎN ROMÂNIA

AMBASADA OLANDEI ÎN ROMÂNIA

AMBASADA NORVEGIEI ÎN ROMÂNIA

AMBASADA SUEDIEI ÎN ROMÂNIA

AMBASADA STATELOR UNITE ALE AMERICII ÎN ROMÂNIA

 

 

SCRISOARE DESCHISĂ

 

Excelențele Voastre Doamnelor și Domnilor Ambasadori,

Am citit cu deosebită atenţie comunicatul comun emis de Ambasadele la Bucureşti a 12 state (Austria, Belgia, Canada, Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, Irlanda, Olanda, Norvegia, Suedia și Statele Unite ale Americii) prin care vă exprimați profunda îngrijorare în ceea ce priveşte integritatea sistemului judiciar românesc şi pericolul pe care modificarea legislaţiei în domeniu l-ar reprezenta asupra stabilităţii statului de drept din România.

Cu această ocazie, vă aduc la cunoştinţă faptul că susţin în totalitate demersul întreprins de către Excelenţele Voastre prin care aţi tras un semnal de alarmă în ceea ce priveşte presiunile exercitate de către Guvernul PSD – ALDE asupra independenţei justiţiei. La fel ca şi Excelenţele Voastre, nutresc convingerea că nimeni nu poate fi mai presus de lege, cu atât mai puţin nu are dreptul să modifice prevederi esenţiale din legislaţia penală care pot duce la slăbirea luptei anticorupţie sau chiar pot facilita absolvirea de executarea pedepsei a unor persoane inculpate sau condamnate pentru fapte de corupţie.

Dubla calitate a Iaşului de Capitală Istorică a României şi Oraş Regal relevă pe

deplin principiile care au guvernat acest oraş de-a lungul secolelor.

Întotdeauna Iaşul va susţine necondiţionat valorile morale şi democratice, domnia legii şi a statului de drept, în spiritul normelor şi recomandărilor organismelor europene specializate.

În acest context, doresc să vă asigur, Excelenţele Voastre, de întreg sprijinul meu privind avertismentul adresat responsabililor guvernamentali români de a respecta principiile unei justiţii transparente şi imparţiale.

De asemenea, vă rog să fiţi încredinţate de faptul că voi fi mereu un partener de încredere al Excelenţelor Voastre, pe care puteţi conta în orice situaţie, oricât de dificilă ar fi aceasta pentru destinul României.

Vă rog să primiţi expresia înaltei mele consideraţii,

 

MIHAI CHIRICA

Primarul Municipiului Iași

Filed in: Informațía zilei, Politic

Comments are closed.

;