Concurs transdisciplinar ieșean, “Istorie, Istorii, Istorisiri”, cu o participare de excepție a elevilor de gimnaziu

Joi, 11 aprilie 2019, a avut loc a patra ediție a Concursului Județean “Istorie, Istorii, Istorisiri”, organizat la Școala Gimnazială „Ionel Teodoreanu” Iași, la care au participat, cu entuziasmul și emoția firească, 168 de elevi de gimnaziu din peste 20 de școli din județul Iași. Concursul este inclus în CAEJ 2019, la poziția 130, fiind rezultatul unui parteneriat educațional între Colegiul Național „Emil Racoviță” Iași, Școala Gimnazială „Ionel Teodoreanu” Iași și Inspectoratul Școlar Județean Iași. Participarea numeroasă a elevilor, față de ediția anterioară (105 elevi) a demonstrat dorința copiilor de a lucra în echipă, pasiunea lor pentru explorarea fenomenelor și evenimentelor istorice, interesul pentru istoria locală și rolul personalităților istorice la dezvoltarea culturii și civilizației.

Cele 42 de echipaje, împărțite pe trei secțiuni: Secțiunea A. Mituri și legende (clasele V-VI), Secțiunea B: Mărturii ale istoriei  meleagurilor ieșene (cls. VII-VIII)Secțiunea C: Oameni de știință și personalități istorice (cls. VI-VII), au participat la două probe. Proba scrisă, cu o durată de 40 de minute, a constat într-un test grilă pe baza bibliografiei anexate, compus din 20 de itemi. În partea a doua a concursului, la probă practică, timp de 60 de minute, elevii s-au întrecut în realizarea unui desen/poster/colaj/machetă, pe o temă selectată din bibliografie, utilizând orice tehnică de lucru sau materiale decorative. Elevii au îmbinat rigoarea științifică și capacitatea de sinteză, expunere, argumentare, de analiză și analogie istorică cu aptitudinile artistice și stilistice în realizarea unor machete, postere, colaje, în care atât aspectul estetic cât și respectarea surselor istorice și bibliografice au fost importante.

Premiile acordate, pentru fiecare secțiune au fost: Premiul I – Nicolae Iorga, Premiul II – Gheorghe Brătianu, Premiul III – Mihail Kogălniceanu, mențiuni, la care s-au adăugat două Premii speciale – Ion Creangă, pentru argumentare, expresivitate în prezentarea lucrării practice și Nicolae Tonitza, pentru valoarea artistică a lucrării practice.

Filed in: Educație

Comments are closed.

;