180 de elevi din județul Iași beneficiază de programul Școală după școală, gratuit

Scopul programului Școală după școală din cadrul proiectului Şcoli prietenoase în comunităţi implicate este de a asigura oportunități de învățare formală și nonformală pentru consolidarea competențelor cheie, învățare remedială și accelerarea învățării prin activități educative, recreative si de timp liber pentru 180 de elevi din ciclul primar. Astfel, în cadrul proiectului sunt organizate 10 grupe a câte 18 elevi din ciclul primar, fiind vorba de elevi în situație de risc educațional. Aceștia au fost selectați ca urmare a aplicării Grilei de evaluare pentru fiecare Fișă individuală de risc socio-educațional. S-a realizat un punctaj total al riscului socio-educațional, elevii aflați în risc din fiecare comunitate fiind ordonați în ordinea descrescătoare a punctajelor. Au fost selectați în vederea participării la activitățile proiectului elevii cu cel mai mare punctaj al riscului socio-educațional, în ordinea descrescătoare a punctajelor obținute. Dintre cei 180 de elevi din ciclul primar, beneficiari ai proiectului, 120 provin din mediul rural, iar 50 sunt de etnie roma.

Astfel, funcționează câte 1 grupă de elevi la Școala Gimnazială ”Petru Rareş” Hârlău, Școala Gimnazială Pîrcovaci și la Școala Gimnazială ”Al. I. Cuza” Podu Iloaiei, câte 2 grupe la Școala Gimnazială ”C. Erbiceanu” Erbiceni și la Școala Gimnazială Deleni, precum și un număr de 3 grupe la Liceul Teoretic ”Lascăr Rosetti” Răducăneni.

În aceste unități de învățământ programul Școală după școală a debutat în ziua de 4 martie 2019, cuprinzând activităţi de sprijin specializat, care vizează formarea și dezvoltarea competențelor specifice învățământului primar, precum și dezvoltarea personală și interpersonală, precum și pregătirea pentru viață a elevului. Activităţile de sprijin specializat cuprind: supraveghere şi îndrumare în efectuarea temelor la limba română și matematică pentru toți elevii din grupul țintă. Pentru elevii cu dificultăţi în învățare sunt organizate activităţi de tip remedial prin intermediul unor strategii specifice de tipul fișelor de recuperare. Pentru elevii capabili de performanţă școlară sunt propuse activități individualizate cu sarcini specifice, în funcție de nevoile identificate. De asemenea sunt incluse în program activităţi practic-aplicative din diferite domenii (arte, ştiinţe, tehnologii, sport), proiecte tematice propuse de către copii sau părinţi sau cadre didactice, proiecte care promovează un stil de viaţă sănătos, munca în echipă, activităţi de comunicare şi relaţionare, comportament civic.

“M-am deplasat personal în teren pentru a monitoriza bunul mers al programului Școală după școală, program în cadrul căruia elevii primesc și o masă caldă. Am constatat cu bucurie că există condiții foarte bune pentru desfășurarea activităților, întrucât prin proiect școlile au primit deja mobilierul ergonomic necesar. Am întâlnit profesori dedicați, implicați în activități atractive și utile, alături de copii. Asigurarea acestui program pentru un număr de 180 de copii din județul nostru este una din țintele proiectului pe care Inspectoratul Școlar Județean Iași îl implementează alături de Asociația HoltIs și Fundația Cote, între obiectivele noastre aflându-se și derularea programului A doua șansă pentru un număr de 200 de adulți”, a precizat managerul de proiect, prof. dr. Genoveva Aurelia Farcaș în urma vizitelor realizate la Școala Gimnazială Erbiceni, precum și la Școala Gimnazială ”Al. I. Cuza” din Podu Iloaiei.

Programul Școală după școală va fi reluat în cele 6 unități de învățământ începând cu luna septembrie a acestui an.

Filed in: Educație, Informațía zilei

Comments are closed.

;