6:25 pm - Tuesday March 2, 2021

Fostul ministru al Mediului, Costel Alexe, acuzat de procurorii DNA de luare de mită

Fostul ministru al Mediului, Pădurilor şi Apelor, Costel Alexe, în prezent preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi şi preşedinte al PNL Iaşi, este acuzat de luare de mită şi instigare la delapidare într-un dosar instrumentat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Potrivit unui comunicat emis de DNA, acesta i-ar fi cerut managerului unui combinat siderurgic produse din tablă în schimbul alocării către respectivul operator economic a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră. Produsele care ar fi fost cerute de fostul ministru al Mediului constau în 22 de tone de tablă, cu valoare de circa 103.000 lei, acestea fiind primite pe 23 aprilie 2020 și 7 iulie 2020 la punctul de lucru al unei societăți comerciale administrată de o rudă de-a sa, potrivit procurorilor DNA. Comunicatul DNA, integral, mai jos:

COMUNICAT DNA:

În conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis procurorului general al P.Î.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării Președintelui României pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de o persoană, fost deputat în Parlamentul României, la data faptelor având funcția de ministru, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită şi instigarea la delapidare. Solicitarea Direcției Naționale Anticorupție referitoare la efectuarea urmăririi penale față de persoana respectivă are în vedere împrejurarea că, în acest moment, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
În perioada martie-aprilie 2020, persoana respectivă ar fi pretins, în mod direct, de la managerul unui combinat siderurgic, mai multe produse din tablă în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu referitoare la alocarea cu titlu gratuit către fabrica respectivă a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și la monitorizarea măsurilor luate de această societate comercială pentru închiderea unui depozit de deșeuri neconforme. Foloasele respective, în cantitate de 22 tone (aprox. 103.000 lei), ar fi fost primite în datele de 23 aprilie 2020 și 07 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societăți comerciale administrată de o rudă de-a sa.
Cererii transmise i-au fost atașate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție precum și volumele (10) cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală. Prezenta cerere de efectuare a urmăririi penale intră sub incidența art. 305 alin 4 din C.P.P. În prezent, persoana față de care s-a solicitat sesizarea Președintelui României pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale beneficiază de prezumția de nevinovăție. Precizăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 1 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

În replică la afirmaţiile formulate de procurori, fostul ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a remis presei un comunicat în care precizează că a luat act de acuzaţiile care i se aduc în comunicatul semnat de DNA, exprimându-şi încrederea în actul de justiţie. Mai jos, comunicatul lui Costel Alexe:

„Am aflat cu surprindere și am luat act de comunicatul Direcției Naționale Anticorupție privind propunerea începerii urmăririi penale îndreptată împotriva mea. Vreau să precizez următoarele:  Am încredere în actul de justiție și îmi doresc cât mai repede finalizarea acestui demers care va statua exact realitatea: nu am cerut și nu am luat în întreaga mea activitate publică foloase necuvenite cu încălcarea legii. Nu voi face nicio referire publică la această situație în acest moment al demersului judiciar, dar vă asigur că în perioada următoare voi studia acuzațiile care îmi sunt aduse și voi oferi toată cooperarea și transparența mea în fața organelor judiciare”.

 

Reacţia primarului Mihai Chirica vis-a-vis de acuzaţiile DNA la adresa lui Costel Alexe

Primarul Mihai Chirica, preşedintele Organizaţiei Municipale Iaşi a PNL, a reacţionat la comunicatul emis de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), care îl acuză pe fostul ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, de luare de mită şi instigare la delapidare. “Am aflat cu neplăcută surprindere despre dosarul în care este vehiculat numele președintelui Consiliului Județean Iași, domnul Costel Alexe. Nu pot comenta acest subiect, dar, așa cum am spus-o întotdeauna, instituțiile statului trebuie să își facă datoria, indiferent despre cine este vorba. Dincolo de chestiunea juridică, sper ca domnul Costel Alexe să reușească să își demonstreze nevinovăția cât mai repede!”, afirmă Mihai Chirica într-un comunicat remis redacţiei.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;