Primarul Mihai Chirica s-a întâlnit cu ambasadorul Republicii Polone în România

Primarul Chirica s-a întâlnit joi, 9 septembrie, la Palatul Roznovanu cu ambasadorul Republicii Polone în România, Excelența Sa Maciej Lang.

Excelenţa Sa a fost însoțit de o delegație a PESA Bydgoszcz SA, condusă de președintele companiei, Krzysztof Zdziarski, invitații polonezi participând ulterior la un scurt moment oficial de prezentare și inaugurare a primelor tramvaie PESA Swing achiziționate de Primăria Municipiului Iași cu fonduri europene.

Potrivit unui comunicat al Biroului de presă al Primăriei, discuțiile  au vizat și posibilitatea inițierii de schimburi academice între universitățile din Polonia și Iași, intensificarea relațiilor dintre Municipiile Iași și Bydgoszcz, întărirea relațiilor economice, precum și oportunitățile de colaborare în domeniile cultural și turistic.

“Excelența Sa Maciej Lang a abordat subiectul Inițiativei celor Trei Mări, o structură politică din care fac parte 12 state membre ale Uniunii Europene și care urmărește reducerea decalajului de dezvoltare economică între diferite zone ale Uniunii Europene. În context, primarul Mihai Chirica a remarcat exemplul pe care Polonia îl oferă la nivelul Uniunii Europene, ca stat puternic ancorat în principiile europene, dar care reușește să își promoveze și valorile și identitatea naționale”, se arată în comunicat.

Ulterior, primarul Mihai Chirica și invitații polonezi au făcut o scurtă vizită la Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, lăcaș de cult recent consolidat și reabilitat, unde s-au întâlnit cu PS Iosif Păuleț, episcopul Diecezei de Iași.

După inaugurarea tramvaielor PESA Swing, Excelența Sa și edilul-șef au avut întrevederi cu rectorul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi”, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, cu care au abordat oportunitățile de colaborare la nivel universitar, și cu reprezentanții Camerei de Comerț și Industrie Iași, care au facilitat discuții cu reprezentanții unor firme cu capital polonez din regiune și ai unor companii românești interesate de eventuale investiții în Polonia.

Primăria Municipiului Iași are în desfășurare două mari proiecte în colaborare cu firme din Polonia, ambele realizate cu ajutorul fondurilor europene. Primul proiect se referă la achiziția celor 16 tramvaie PESA Swing, în cadrul unui contract în valoare de circa 163 de milioane de lei (aproximativ 33 milioane de euro). Cel de-al doilea proiect vizează achiziția a 20 de autobuze electrice de 12 metri Solaris Urbino Electric nE12. Acestea vor fi realizate și livrate de compania poloneză Solaris Bus & Coach Owińska, în cadrul unui contract în valoare de 61,4 milioane de lei, (aproximativ 12,4 milioane de euro).

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;