5:13 pm - Thursday April 19, 9849

Apel la vaccinare, adresat ieşenilor de primarul Mihai Chirica

Primăria Municipiului Iaşi încurajează toți ieșenii și nu numai să se vaccineze împotriva COVID-19 și va susține în continuare, financiar, logistic și prin orice alte mijloace, toate demersurile medicale de combatere a pandemiei.

România este în acest moment una dintre țările cele mai afectate la nivel global din cauza pandemiei de COVID-19, iar mortalitatea (numărul de decese raportat la populație) este chiar prima la nivel mondial. Numărul de infectări cu SARS-CoV-2 este în continuare foarte mare, numărul de persoane spitalizate și aflate la ATI (inclusiv copii) de asemenea, sistemul sanitar românesc este suprasolicitat, iar personalul medical face, pe de o parte, eforturi enorme pentru a salva cât mai multe vieți și, pe de altă parte, lansează apeluri disperate pentru ca populația să se vaccineze.

Vaccinarea este sigură, voluntară și gratuită și, mai ales, este singura soluție pentru a învinge pandemia. Din păcate, în România doar circa 29% din populație este imunizată prin vaccinare. Acest procent clasează țara noastră pe ultimele locuri în Europa și, mai grav, este mult sub nivelul de imunizare colectivă de la care se poate reveni treptat la normalitate.

„Deoarece pandemia de COVID-19 are o evoluție galopantă, cu mult peste cele mai pesimiste scenarii ale specialiștilor, vă rog să continuați să vă vaccinați! În condițiile în care numărul celor infectați va crește în ritmul actual, ne vom confrunta cu o mulțime de riscuri imposibil de contracarat. Deja sistemul sanitar este supus unei presiuni enorme, existând pericolul ca acesta să intre în colaps. Mai mult, aplicarea unor restricții din ce în ce mai severe va avea repercusiuni grave pentru întreaga noastră comunitate. Dincolo de problemele pe care le întâmpină sectorul economic, probleme care vor afecta nivelul de trai al tuturor, o altă consecință nefastă a valului al patrulea al pandemiei o reprezintă închiderea școlilor. Am văzut deja ce efecte negative asupra psihicului elevilor are renunțarea la studiul în clasă, alături de dascăli și de colegi, precum și ce efecte negative are asupra educației în sine. Chiar ne dorim să sacrificăm această generație de tineri?!

Avantajele folosirii vaccinurilor sunt multiple: previn și nu tratează, deci înseamnă costuri infinit mai mici pentru sistemul medical, dar conduc și la dispariția traumelor pe care le poate întâmpina o familie în care se îmbolnăvește un copil; unele boli, precum cumplita poliemelita, au fost deja eradicate datorită vaccinării. Prin urmare, nu-mi rămâne decât să fac un apel la responsabilitate, rugându-i pe ieșeni să înțeleagă că doar prin vaccinare ne protejăm atât pe noi, cât și pe cei din jurul nostru! Să nu regretăm mai târziu deciziile pe care nu le-am cântărit azi cu suficientă înțelepciune!  Vaccinați-vă, dragi ieșeni! Gândiți-vă la viitorul copiilor noștri! Dați dovadă de solidaritate și responsabilitate!”, este apelul lansat de către primarul Mihai Chirica.

Dintre cele 30 de centre de vaccinare din județul Iași, nu mai puțin de 18 centre funcționează în Municipiul Iași:

  1. Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” – str. Universității nr. 16,
  2. Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” – aleea Mihail Sadoveanu nr. 3,
  3. SC Antibiotice SA Iași – str. Valea Lupului nr. 1,
  4. Școala Gimnazială „George Călinescu” – Sala de sport – str. Amurgului nr. 21;
  5. Colegiul „Costache Negruzzi” Iași – Sala de sport – str. Toma Cozma nr. 4;
  6. Școala Gimnazială „Bogdan P. Hașdeu” – Sala de sport – str. Ion Creangă nr. 27;
  7. Liceul Teoretic Waldorf – Sala de sport – str. Calea Chișinăului nr. 123 bis;
  8. Centrul Cinema Victoria – Piața Unirii;
  9. Casa de Cultură a Studenților Iași – str. Vasile Conta nr. 30;
  10. Spital „Elytis” – str. Gheorghe Săulescu nr. 43 A;
  11. Spitalul Clinic „Elena Doamna” – str. Elena Doamna nr. 49;
  12. Policlinica „Regina Maria” Iași – str. Grigore Ureche nr. 3;
  13. SC MedLife SA – Str. Vasile Lupu nr. 78;
  14. Spitalul Clinic Militar de Urgență „Iacob Czihac” – str. General Henri Mathias Berthelot nr. 7 – 9;
  15. Centrul ERA Shopping Park – șos. Păcurari nr. 121;
  16. Centrul Palatul Culturii / Palas;
  17. Centrul Aeroportul Internațional Iași;
  18. Centrul Gara Iași;

la care se adaugă echipele de la centrul amenajat la sala de sport a Colegiului „Mihai Eminescu” care funcționează ca echipe mobile de vaccinare în campusul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi”.

Primele opt centre enumerate, precum și echipele mobile de la Colegiul „Mihai Eminescu” sunt susținute financiar și logistic de Primăria Municipiului Iași.

Lista cu programul zilnic, datele de contact și informații despre tipul de ser folosit în centrele de vaccinare împotriva COVID-19 din județul Iași poate fi consultată pe site-ul Direcției de Sănătate Publică Iași: https://dspiasi.ro/programul-centrelor-de-vaccinare-impotriva-covid-19-din-judetul-iasi/.

Opțiuni de programare și mai multe informații despre centrele de vaccinare sunt disponibile aici : https://vaccinare-covid.gov.ro/platforma-programare/.

Toate informațiile oficiale sunt disponibile pe platforma națională de informare despre vaccinarea împotriva COVID-19: https://vaccinare-covid.gov.ro/.

Filed in: Informațía zilei, Sănătate

Comments are closed.

;