Primăria a demarat pregătirile pentru începerea noului an școlar

Primarul Mihai Chirica a dispus conducătorilor societăţilor şi direcţiilor aflate în coordonarea municipalităţii ca pe toată perioada vacanţei școlare să verifice şi să facă lucrările necesare astfel încât unitățile de învățământ preuniversitar din oraş să fie pregătite pentru ca noul anul şcolar să înceapă în cele mai bune condiţii.

Reamintim faptul că, în cursul săptămânii trecute, primarul Mihai Chirica a avut o întâlnire cu directorii unităţilor şcolare din municipiul Iaşi, la care au participat şi reprezentanţii Inspectoratului Judeţean Iaşi, în care s-a discutat despre pregătirile pentru începerea anului școlar 2022 – 2023, dar și găsirea soluțiilor pentru rezolvarea unor probleme administrative stringente.

„Am discutat aplicat şi am găsit soluţiile necesare împreună cu directorii societăţilor şi direcţiilor din subordinea municipalităţii la problemele ridicate de conducătorii unităţilor şcolare la întâlnirea avută săptămâna trecută. Le-am dispus directorilor să ia legătura cu directorii de şcoli, să identifice punctual problemele şi, în perioada vacanţei de vară, toate lucrările necesare să fie demarate, astfel ca noul an şcolar să înceapă în condiţii optime în luna septembrie. Marea majoritate sunt probleme punctuale care se pot rezolva în aceste luni şi am certitudinea că toate unităţile şcolare din oraş vor deschide anul şcolar în cele mai bune condiţii”, a declarat primarul Mihai Chirica.

În urma discuţiilor avute cu directorii de şcoli, municipalitatea ieşeană va interveni în perioada următoare pentru reabilitarea şi modernizarea căilor de acces din exteriorul şi interiorul curţilor unităţilor şcolare (alei). De asemenea, unele unităţi şcolare au nevoie de reparaţii la mobilierul din curtea şcolii (bănci, coşuri de gunoi), precum şi la terenurile de sport (porţi, coşuri de baschet etc.), reabilitarea şi extinderea iluminatului public atât în curtea, cât şi în incinta unităţilor şcolare. Un aspect important îl reprezintă spaţiile verzi, urmând ca în perioada următoare SC Servicii Publice SA Iaşi să igienizeze spaţiile existente, să toaleteze vegetaţia uscată şi, acolo unde este posibil, să amenajeze şi să extindă spaţiile verzi.

O altă dispoziţie a primarului Mihai Chirica transmisă directorilor din subordine ţine de funcţionarea reţelelor de furnizare a electricităţii şi agentului termic. În perioada următoare, inspectorii Direcţiei Tehnice din cadrul Primăriei, împreună cu cei ai SC TermoService SA vor inspecta instalaţiile de furnizare a electricităţii şi agentului termic la fiecare şcoală şi grădiniţă în parte, urmând a interveni acolo unde este cazul. În aceeaşi ordine de idei, vor fi inspectate şi instalaţiile de furnizare a apei potabile şi canalizarea.

Un alt punct discutat ţine de medicina şcolară. Edilul-şef a dispus să se verifice cabinetele şcolare aferente fiecărei instituţii de învăţământ, atât din punct de vedere al dotărilor, cât şi a cadrelor medicale arondate.

Din punct de vedere al infrastructurii, vor fi verificate toate solicitările directorilor şcolilor în privinţa acoperişurilor unităţilor şcolare, sistemelor de scurgere a apelor meteorice pentru a preveni orice formă de infiltraţii, ferestrele şi uşile de la căile de acces, faţadele atât ale corpurilor de şcoală, cât şi ale sălilor de sport, căminelor şi cantinelor, acolo unde este cazul. De asemenea, s-a dispus o centralizare a nevoilor de dotări ale fiecărei unităţi de învăţământ.

Nu în ultimul rând, Direcţia Tehnică din cadrul Primăriei, Serviciul Străzi, împreună cu Citadin SA vor reabilita, până la începerea anului şcolar, toate străzile, aleile, trotuarele, trecerile de pietoni şi semnalistica rutieră din arealul unităţilor şcolare.

„Sunt şi câteva probleme punctuale, care necesită mai multă atenţie pe perioada vacanţei. Spre exemplu, vom accelera lucrările la Liceul «Dimitrie Cantemir». Vrem să finalizăm interioarele în prima decadă a lunii septembrie, urmând ca până la vacanţa de iarnă să furnizăm liceului şi noile dotări. Tot până la vacanţa de iarnă vom finaliza şi faţadele, urmând ca din ianuarie 2023 elevii să revină la clase. O altă decizie pe care am luat-o priveşte clădirea de vizavi de Liceul cu Program Sportiv. Am dispus efectuarea, în regim de urgenţă, a unei expertize, urmând ca acest imobil să intre într-o etapă de consolidare şi reparaţii capitale”, a mai declarat primarul Mihai Chirica.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;