E.ON sprijină proiectul „Cald în vatră” pentru bunici, inițiat de Asociația Zi de Bine și Asociația SufletEȘTI

În această lună, E.ON susține un alt proiect inițiat de Asociația Zi de Bine și Asociația SufletEȘTI. Mergem acasă la peste 30 de bunici, care trăiesc singuri la sat, lângă orașul Onești (județul Bacău). Vrem să ne asigurăm că au coșul de fum curățat și că pot dormi noaptea în siguranță. Astfel, vom ajunge în satele Dumbrava, Brătești, Mănăstirea Cașin, Deleni, Capătu, Bârsănești și Poiana Sărată și, după curățarea coșurilor, le vom asigura bătrânilor lemnele de foc necesare pentru a trece cu bine iarna. Toți cei născuți în luna decembrie care doresc să se alăture cauzei „Cald în vatră” își pot dona ziua de naștere AICI.

Bugetul necesar pentru proiectul „Cald în vatră” este de 35.000 de euro și este oferit de partenerii strategici ai Asociației Zi de Bine, Lidl România, Grupul E.ON România și UniCredit Bank.

„Am ales să încheiem anul 2022 prin a fi alături de cei care ne-au arătat ce înseamnă bunătatea și iubirea necondiționată, bunicii. Deși viața ne poartă pe multe cărări, drumul se va întoarce, mai devreme sau mai târziu, la casa bunicilor, acolo unde am simțit cum este o copilărie fericită. Bunicii pe care îi vom vizita pe parcursul lunii decembrie au rămas fără copii, familie sau sunt neajutorați, însă vom încerca să fim alături de ei și să le facem o bucurie”, au declarat Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele Asociației Zi de BINE.

Pentru cei peste 30 de bunici din satele de lângă Onești, o echipă de coșari chemată de Asociația Zi de Bine și Asociația SufletEȘTI va curăța coșurile de fum și va dona lemne pentru întreaga iarnă.

În România rurală, numărul caselor care iau foc din cauza coșurilor necurățate este îngrijorător. În 2020, numărul incendiilor din această zonă a ajuns la 110, iar anul trecut s-au înregistrat 196 de astfel de cazuri. Coșurile curățate necorespunzător au fost cauza principală de incendiu în 22 de cazuri în anul 2020, iar în 2021 numărul a fost de 54, conform datelor locale.

„Am început proiectul nostru în acest an împreună cu Asociația Zi de BINE, din dorința de a-i proteja pe cei în vârstă și de a le oferi siguranță, pentru că de obicei primeam mesaje când ardeau deja casele. Și, cum majoritatea caselor ard din cauza sobelor necurățate, ne-am zis hai să facem primul pas pentru a întâmpina această problemă și să mergem să le curățăm coșurile. Este mai bine decât, după aceea, să mergem să le construim o casă, este mult mai costisitor. Pe majoritatea bătrânilor îi cunosc din anii trecuți. La ei ajungem prin preoți, prin oamenii de la asistență socială, prin prieteni care le cunosc situația. Iar noi, de exemplu, atunci când trecem printr-un sat și vedem o casă mai dărăpănată și îi vedem prin curte, stăm de vorbă cu ei. Și astfel ne dăm seama cine are nevoie de ajutor. Acum ninge și multe drumuri sunt aproape impracticabile, nu mai putem intra cu mașina. Tăiem lemnele la 1 km distanță aproximativ, în grădina altor oameni și după aceea le ducem cu căruța, pentru că dacă intrăm cu mașina plină cu lemne există șanse mari să rămânem blocați”, a declarat Mihai Zarzu, fondatorul Asociației SufletEȘTI, Onești.

Cei care doresc să susțină proiectele realizate de Asociația Zi de Bine o pot face fie printr-un SMS cu textul SUS la 8845, fie prin donarea zilei de naștere. Mai multe metode de implicare pot fi găsite aici.

Filed in: Informațía zilei, ONG-uri

Comments are closed.

;