5:14 pm - Saturday April 29, 6400

Două personalităţi ale Teatrului “Luceafărul”, propuse pentru a deveni Cetăţeni de onoare ai municipiului Iaşi

În cadrul şedinţei ordinare de joi, 22 decembrie, Consiliul Local va supune despre aprobare acordarea Titlului de Cetăţean de onoare al municipiului Iaşi Oltiţei Cîntec, director artistic al Teatrului „Luceafărul”, și lui Constantin Brehnescu, regizor în cadrul aceeaşi instituţii.

Doctor în Teatrologie al Universității Naţionale de Arte „George Enescu” din Iaşi, Oltiţa Cîntec a reușit să transforme trupa Teatrului „Luceafărul” într-un ambasador al culturii ieşene prin prezenţa în festivaluri de top (Spania, Germania, Austria, Italia, Marea Britanie, China etc.), ducând numele „dulcelui târg” în întreaga lume. Pe aceeaşi linie a internaţionalizării, din postura de curator, Oltiţa Cîntec a conceput 15 ediţii de Festival Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr (FITPTI). Evenimentul a convins Asociaţia Europeană a Festivalurilor cu sediul la Bruxelles să acorde (în urma unei evaluări operate de experţi independenţi) eticheta de „festival remarcabil”. FITPTI este unicul eveniment internaţional de arte de asemenea amploare din oraş şi din regiune, bucurându-se de un renume care a depăşit graniţele Europei.

Constantin Brehnescu este unul dintre cei mai cunoscuţi regizori români, care şi-a desfăşurat cea mai mare parte a a activităţii în cadrul Teatrului “Luceafărul” din iaşi. A lucrat în echipa artistică a aşezământului începând cu anul 1953, numele său figurând pe afişul a sute de spectacole jucate în Iaşi, în ţară şi în străinătate. Chiar şi după pensionare, Constantin Brehnescu a continuat să contribuie la bunul mers estetic al Teatrului „Luceafărul” imaginând noi spectacole. A scris volume de amintiri, texte originale şi dramatizări, multe dintre ele reunite între coperte de carte, toate puse în scenă, a făcut regie, scenografie. Cariera şi viaţa sa coincid cu o bună parte a istoriei instituţiei.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;