Scrisoare deschisă adresată de primarul Mihai Chirica cadrelor didactice, părinţilor şi elevilor de la Colegiul Pedagogic

Primarul Mihai Chirica afirmă că lucrările de consolidare şi reabilitare a Colegiului Pedagogic “Vasile Lupu” vor începe în acest an, indiferent dacă până atunci vor fi sau nu asigurate fondurile necesare de la bugetul de stat sau de la Uniunea Europeană, prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, şi că mutarea temporară a elevilor la alte instituţii de învăţământ din municipiu, luată de autorităţi ca urmare a stării precare a imobilului, va fi cât mai scurtă cu putinţă.

Într-o scrisoare deschisă, adresată cadrelor didactice, părinţilor şi elevilor de la Colegiul Pedagogic “Vasile Lupu”, primarul Mihai Chirica anunţă că, în acest an, finanţarea pentru începerea lucrărilor de consolidare şi reabilitare a clădirii este asigurată de la bugetul local, urmând ca pentru finalizarea lor să se apeleze la alte surse. În document, şeful municipalităţii acuză o serie de reprezentanţi ai spectrului politic ieşean că încearcă să-şi creeze capital politic pe baza situaţiei în care se află în acest moment instituţia de învăţământ.

În încheiere, primarul dă asigurări cadrelor didactice, părinţilor şi elevilor de la Colegiul Pedagogic “Vasile Lupu” că educaţia rămâne, în continuare, o prioritate a mandatului său şi că, în termenul cel mai scurt, odată cu finalizarea lucrărilor de consolidare şi reabilitare a clădirii, elevii se vor putea întoarce în bănci. Mai jos, scrisoarea deschisă semnată de primarul Mihai Chirica.

 

SCRISOARE DESCHISĂ

Stimate cadre didactice, dragi părinți și elevi ai Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu” Iași

Vă adresez această scrisoare pentru a aduce unele lămuriri în ceea ce privește modul de desfășurare a actului de învățământ la Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu”.

În primul rând, vă reamintesc faptul că măsura mutării elevilor din sălile de curs ale Colegiului Pedagogic în alte unități școlare a fost luată în urma unei analize cât se poate de serioase, ținând cont de riscul seismic al corpurilor de clădire, mai ales în contextul tragediei petrecute în Turcia și al cutremurelor din Gorj. Pe scurt, existența riscului seismic face obligatorie mutarea temporară a elevilor și cadrelor didactice, iar această măsură a fost luată atât în cazul Colegiului Pedagogic, cât și al altor unități școlare din țară. Viața este mai importantă decât orice disconfort trecător!

Măsura mutării este una temporară și absolut firească în acele situații în care derularea unor investiții (de reabilitare sau consolidare) afectează activitatea didactică obișnuită. La fel am procedat, de pildă, la Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” în perioada lucrărilor de consolidare, la Grădinița cu Program Prelungit nr. 10, a cărei activitate a fost mutată în fosta Policlinică cu plată din Codrescu, pe care am transformat-o în unitate de învățământ, și tot la fel vom proceda în cazul Grădiniței cu Program Prelungit nr. 13 din Tătărași atunci când lucrările de consolidare și reabilitare vor evolua și va trebui să găsim soluții pentru ca preșcolarii să își continue activitatea în alte grădinițe din oraș.

Subliniez faptul că, indiferent de sursa de finanțare (bugetul local, fonduri guvernamentale, finanțare europeană prin Planul Național de Redresare și Reziliență sau Programul Operațional Regional), municipalitatea ieșeană va începe din acest an lucrările de consolidare la Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu”. De altfel, am investit deja peste 7 milioane de lei din bugetul local, sumă cu care am consolidat, reabilitat şi modernizat căminul internat al colegiului.

Încă din vara anului trecut am actualizat proiectul şi indicatorii tehnico-economici de consolidare a unităţii de învăţământ, le-am adoptat în Consiliul Local, iar valoarea totală estimată a investiției se ridică la circa 98 milioane lei.

De asemenea, toată documentaţia a fost înaintată Guvernului României în scopul alocării fondurilor necesare pentru a consolida şi reabilita această şcoală de prestigiu la nivel naţional. Aşteptăm analiza şi răspunsul Guvernului, iar din declaraţiile prim-ministrului a reieşit că prioritare în Programul Naţional de Consolidare a Clădirilor cu Risc Seismic vor fi şcolile şi spitalele.

Până la răspunsul Guvernului, vă anunț că toată documentația licitației pentru consolidarea și reabilitarea Colegiului a fost publicată în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) și în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE), astfel încât poate fi accesată și analizată de către companiile interesate să se implice în acest proiect atât de important pentru învățământul ieșean. Prevederea financiară a licitației este foarte mare, de 79.211.894,97 lei, cu TVA, adică 16,1 milioane de euro, și, dacă nu vor interveni modificări, ofertele sunt așteptate până pe 3 mai 2023.

Subliniez faptul că lansarea acestei licitații înseamnă că vom începe lucrările de consolidare și reabilitare imediat după finalizarea procedurii, chiar dacă nu avem încă finanțare de la Guvern. În paralel, am semnat contractul și începem lucrările de consolidare și reabilitare a Liceului Tehnologic de Mecatronică și Automatizări, astfel încât și spațiile de aici vor putea găzdui temporar activitatea tuturor celor 800 de elevi ai Colegiului Pedagogic. Desigur, vom asigura și transportul elevilor către și de la spațiile temporare.

Știu că nu este plăcut pentru nimeni, dar vom face totul pentru ca mutarea să fie cât mai scurtă, iar disconfortul cât mai ușor de suportat! Viața este mai importantă decât orice astfel de neajuns!

Pe de altă parte, sunt cel puțin regretabile luările de poziție ale unor politruci precum senatorii Maricel Popa și Marius Bodea, cărora li se adaugă secretarul de stat Bogdan Balanișcu, care duc această problemă strict administrativă și financiară în derizoriul luptei politice, deși aceștia, ca membri ai Parlamentului sau Guvernului, au pârghiile prin care să contribuie la obținerea fondurilor necesare consolidării unității de învățământ.

Mai mult, am fost neplăcut surprins de atitudinea unor persoane care au gestionat și au fost responsabile de managementul educațional din orașul și județul nostru și care, atunci când au avut posibilitatea, nu au făcut absolut nimic pentru îmbunătățirea situației Colegiului. Dar pentru că numirile acestor persoane au fost politice, acum, după pierderea funcțiilor și privilegiilor, pozează în mari apărători ai educației ieșene, la fel ca personajele de care am amintit mai sus.

Întreb, retoric, câți dintre dumneavoastră, fie părinți, fie cadre didactice, știu ce au făcut aceste personaje pentru educația ieșeană din funcțiile politice și administrative pe care le-au deținut și pe care le ocupă acum? Răspunsul este ușor de intuit: nimic!

Dar eu vă asigur că educația rămâne prioritară pentru municipalitate și pentru mine, ca primar, mărturie fiind numeroasele investiții făcute în modernizarea și dezvoltarea infrastructurii școlare din Municipiul Iași.

Prin urmare, vă rog să fim optimiști în privința viitorului imediat al Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu”, unitate de învățământ de prestigiu care va fi supusă cât de curând unui program de consolidare și reabilitare, astfel încât elevii să revină într-un timp cât mai scurt în matca firească a educației lor.

Cu cele mai bune gânduri,

MIHAI CHIRICA

Primarul Municipiului Iași

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;