Funcţionarii publici şi personalul contractual din prefecturi se vor afla luni în grevă generală

Funcţionarii publici şi personalul contractual din instituţiile prefectului din întreaga ţară se vor afla în grevă generală luni, 10 aprilie. la acţiune anunţându-şi participarea peste 1.800 de salariaţi. Aceştia solicită, printre altele, adoptarea de urgență de către Parlamentul României a Proiectului de Lege (PL-x 285/2022) pentru modificarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ și pentru modificarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, în sensul includerii funcțiilor publice din instituțiile prefectului în cadrul funcțiilor publice de stat, acest fapt urmând să conducă la majorarea salariilor actuale, avân în vedere că, în prezent, un angajat al instituţiei prefectului are un salariu mult mai mic decât un angajat din consiliul judeţean, primării sau serviciile publice deconcentrate.

“Solicitarea noastră este justificată de faptul că avem cele mai mici salarii din administrația publică și din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță din România. Astfel, un consilier superior ( cu o vechime în muncă de peste 20 de ani) din cadrul Instituției Prefectului – Județul Iași are un salariu net de 4.000 – 4.200 lei lunar, iar un consilier superior din cadrul serviciilor deconcentrate ale ministerelor sau din cadrul altor instituții aflate în subordinea/coordonarea autorităților centrale, are un salariu net cuprins între 5.000 – 8.000 lei lunar. Salariul unui consilier superior din cadrul Consiliului Județean Iași în valoare de 9.000 – 9.400 lei lunar ni se pare incredibil, în condițiile în care acest salariu crește anual raportat la nivelul salariului minim pe țară sau crește atunci când se modifică legislația privind salarizarea președintelui consiliului județean, dar statul român prin guvernele și parlamentele sale permite astfel de discriminări și inechități între salariați în funcție de tipul instituției la care sunt angajați. Precizăm și faptul că salariul unui muncitor de la Consiliul Județean Iași este de 4500 de lei, mai mult decât salariul un consilier superior din cadrul Instituției Prefectului”, se arată într-un comunicat al salariaţilor şi personalului contractual din Instituţia Prefectului – Judeţul Iaşi.

Salariații din cadrul Instituției Prefectului – Județul Iași, atât membri ai Sindicatului ”Egalitatea” al Funcționarilor Publici și Personalului Contractual din Administrația Publică, cât și salariați care nu sunt membri, informează printr-un comunicat că vor participa la greva din data de 10 aprilie, alături de colegii din celelalte instituții ale prefectului din țară.

“Începând cu anul 2017, anul adoptării Legii privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, toate categoriile de salariați au beneficiat de majorări salariale. Amintim aici cu titlu de exemplu: ANAF (agenții județene și vămi), OCPI, OPC, APIA, AFIR etc., acestea fiind asimilate funcțiilor de stat. Instituția prefectului, din instituția numărul 1, a ajuns cenusăreasa administrației publice. De asemenea, solicităm ca instituțiile prefectului să fie reașezate în locul şi rolul ce i se cuvin, în subordinea Guvernului, şi ordonator principal de credite pentru instituţiile prefectului să fie Secretariatul General al Guvernului şi nu Ministerul Afacerilor Interne, cum este in prezent. Constituția României prevedere că prefectul este reprezentantul Guvernului pe plan local şi conduce serviciile publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe ale administraţiei publice centrale din unităţile administrativ-teritoriale. Poziționarea in cadrul Ministerului Afacerilor Interne ne-a adus numai  prejudicii, sarcini în plus și niciun sprijin. În cazul în care revendicările noastre nu vor fi soluționate vom continua greva și a doua zi și a treia zi și a patra zi, până când acestea vor fi soluționate, a declarat Cosmin Enescu”, președintele Sindicatului „Egalitatea” al Funcționarilor Publici și Personalului Contractual din Administrația Publică.

Filed in: Administrație

Comments are closed.

;