Greva generală din învăţământ continuă. Protest al cadrelor didactice în faţa Prefecturii

Peste 3.000 de angajaţi din învăţământul preuniversitar ieşean au protestat, miercuri, 24 mai, în faţa sediului Prefecturii, în semn de nemulţumire faţă de refuzul Guvernului, de majorare a salariilor din educaţie. În cadrul acţiunii, care s-a desfăşurat între orele 11.00 şi 13.00, protestatarii au afişat pancarte pe care se putea citi “Vrem respect!”, “Fără educaţie, moare orice naţie!”, “Dacă educaţie nu e, nimic nu e!”, “Salariu decent, profesor motivat!”, “Preţuiţi educaţia!”, “Preţuiţi profesorii!” sau “Vrem fapte, nu vorbe!”.

“Nu ne-am fi dorit să ajungem îna cest punct. În mod normal, azi trebuia să fie o zi de şcoală, în care profesorii să fie la catedră, dar domnul prim ministru Nicolae Ciucă consideră că salariaţilor din învăţământ nu merită să le foie asigurat un trai decent. Prin urmare, aş dori să le transmit şi pe această cale mesajul nostru de determinare. Vom continau până în momentul în care revendicările noastre vor fi soluţionate favorabil. Este foarte greu de spus ce se va întâmpla îna ceastă săptămână cu examenele naţionale. Noi nu ne-am dori să blocăm nimic, dar mingea este în terenul Guvernului. În linii mari, în foarte multe situaţii, mediile sunt deja încheiate şi nu se pune problema îngheţării anului şcolar. În schimb, se poate pune problema perturbării datelor la care vor fi susţinute examenele de la gimnaziu şi liceu”, a spus Laviniu Lăcustă, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) – filiala Iaşi.

Potrivit datelor centralizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean, la Iaşi se află în grevă generală aproximativ 80% din personalul angajat în învăţământul preuniversitar, respectiv 7.185 de salariaţi dintr-un total de 8.960 de angajaţi în sistem.

Principalele revendicări ale protestatarilor se referă la majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic, instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflație, plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic, acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ, acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.), creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii, precum şi renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației.

Miercuri, 24 mai, de la ora 17.00, la Bucureşti este programată o nouă întâlnire între reprezentanţii Guvernului şi sindicalişti, la care şi-au anunţat prezenţa, printre alţii, premierul Nicolae Ciucă, liderul PSD, Marcel Ciolacu, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, ministrul Muncii şi Proiecţiei Sociale, Marius Budăi, și ministrul Finanţelor Publice, Adrian Câciu.

Filed in: Educație, Informațía zilei

Comments are closed.

;