Pentru a doua zi consecutiv, angajaţii din învăţământul preuniversitar ieşean au protestat miercuri în faţa sediului Prefecturii, nemulţumiţi de oferta înaintată de Guvern la revendicările acestora elkgate de creşterea salariilor.
“Prezenţa celor 3.000 de oameni care protestează din nou, astăzi, la Iaşi, demonstrează că nemulţumirea este foarte mare. Este al doilea protest consecutiv pe care îl organizăm în această săptămână în faţa Prefecturii şi suntem decişi să venim aici şi mâine şi poimâne, dacă va fi nevoie. Solicităm Guvernului României să redeschidă în regim de urgenţă negocierile cu reprezentanţii federaţiilor sindicale din educaţie. Nu ne mulţumeşte oferta dumneavoastră, domnule prim ministru, şi nu pe noi, liderii de sindicat, ci în primul rând vorbim aici de angajaţii din învăţământul preuniversitar. Tot ceea ce vedeţi acum aici, în faţa Prefecturii, spune foarte mult despre oferta pe care Guvernul ne-a făcut-o. Mia aceea de lei brut, care se traduce în 580 de lei net, este insuficientă pentru ceea ce solicităm noi. Prim urmare, domnule prim ministru Nicolae Ciucă, considerăm că în acest moment aveţi întreaga responsabilitate pentru a redeschide negocierile şi pentru a veni cu o ofertă îmbunătăţită pentru pentru salariaţii din învăţământul preuniversitar”, a declarat Laviniu Lăcustă, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) – filiala Iaşi.
Potrivit liderului sindical, în judeţul Iaşi, procentul cadrelor didactice care se află în grevă este de peste 85%, contrar celor vehiculate de reprezentanţii Ministerului Educaţiei.
În altă ordine de idei, preşedintele USLIP – filiala Iaşi s-a arâtat indignat de anunţul făcut aseară de conducerea ministerului, potrivit căruia, în cazul în care greva profesorilor va continua, anul şcolar ar putea fi prelungit.
“Ceea ce a făcut Ministerul Educaţiei este incredibil: nu poţi să modifici structura anului şcolar în timpul unui conflict deschis de muncă. Nu poţi să-ţi impui propriile metode pentru a-ţi rezolva acest conflict printr-o strategie de forţă. Acest lucru nu va face decât să agraveze şi mai mult starea de nemulţumire a colegilor noştri”, a mai spus liderul sindical ieşean.
Reamintim că greva angajaţilor din educaţie a intrat în cea de-a treia săptămână, activitatea didactică din şcoli şi licee fiind suspendată în toată această perioadă. Cadrele didactice nu sunt de acord cu decizia Guvernului de majorare cu 1.000 de lei brut a salariilor profesorilor începând cu 1 iunie 2023, pe care o consideră insuficientă. De asemenea, profesorii au respins şi oferta înaintată de Executiv privind creşterea etapizată a salariilor din educaţie începând cu data de 1 ianuarie 2024, aceştia solicitând ca salariul profesorului debutant să pornească de la salariul mediu brut pe economie.