Ambasadorul Statului Israel în România, Excelenţa Sa Reuven Azar, primit de primarul Mihai Chirica

Primarul Mihai Chirica l-a primit miercuri, 28 iunie, la Palatul Roznovanu, pe  ambasadorul Statului Israel în România, Excelența Sa Reuven Azar, aflat la prima vizită la Iași de la numirea sa în această funcţie.

Excelența Sa participă în aceste zile, la Iaşi, la “Marșul Vieții”, proiect de comemorare a 82 de ani de la Pogromul din iunie 1941. În cadrul vizitei de două zile pe care o întreprinde în capitala Moldovei, Excelenţa Sa Reuven Azar are programate în program întâlniri cu reprezentanți ai autorităților locale, mediului academic și de afaceri.

“Discuția dintre primarul Mihai Chirica și Ambasadorul Statului Israel, foarte aplicată, a vizat posibilități concrete pentru extinderea cooperării româno-israeliene în domenii variate, precum academic, cercetare-dezvoltare, economic și turistic. Excelența Sa a insistat pe necesitatea promovării Iașului și a României ca destinații turistice atractive pentru turiști din Israel, prin crearea de platforme specializate în engleză și ebraică, dar și prin inițierea de consorții de turism cu firme românești și israeliene, susținerea de zboruri directe și oferirea de atracții diversificate, pe lângă cele culturale”, se precizează într-un comunicat dat publicităţii de Biroul de presă al Primăriei Municipiului Iaşi.

Un domeniu în care Israelul este avansat și în care investește masiv inclusiv în România este, precizează reprezentanţii municipalităţii în document, producerea de energie solară, cele două părţi  subliniind necesitatea deschiderii unor astfel de investiții şi în zona Iașului.

Un alt domeniu de interes pentru viitoare colaborări este tehnologia, atât în sfera serviciilor, cât și a cercetării-dezvoltării, Excelența Sa manifestându-şi interesul pentru colaborarea cu Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași. În acest context, ambasadorul Statului Israel  a vorbit despre proiecte pilot de digitalizarea a sistemului de sănătate, astfel încât pacienții să aibă un portofoliu digital unic, în care să existe toate analizele și investigațiile medicale.

În cadrul discuţiilor de la Palatul Roznovanu, Excelenţa Sa a prezentat și o serie de oportunități de colaborare în domeniul agriculturii, în special în domeniul reciclării apei uzate și utilizării acesteia în agricultură, în Israel apa fiind reciclată și refolosită în proporție de 95%.

În cursul acestei zile, Excelența Sa va avea întrevederi și cu reprezentanții conducerii Universității „Alexandru Ioan Cuza”, Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” și Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, precum și ai Camerei de Comerț și Industrie Iași.

Joi, 29 iunie, Excelenței Sale îi va fi decernat titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Iași, în cadrul unei ceremonii organizate la Palatul Roznovanu.

În perioada 25 – 30 iunie,  2023, Primăria Municipiului Iaşi, în  colaborare cu Comunitatea Evreilor din Iași și Rabinul Josef Wasserman din Israel, președintele Fundației pentru Promovarea și Dezvoltarea Iudaismului în România, organizează o nouă ediție a „Marșului Vieții” – amplu proiect de comemorare a 82 de ani de la Pogromul de la Iași.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;