Ambasadorul Statului Israel în România, Excelenţa Sa Reuven Azar, a devenit Cetăţean de onoare al Iaşului

Ambasadorul Statului Israel în România, Excelenţa Sa Reuven Azar, a devenit Cetăţean de onoare al municipiului Iaşi, în urma unei Hotărâri a Consiliului Local al Municipiului Iaşi.

Ceremonia de decernare a titlului a avut loc la Primăria Municipiului Iaşi, la încheierea celei de-a noua ediții a „Marșului Vieții”, amplu program de comemorare a Pogromului din anul 1941, de la Iaşi. Distincţia i-a fost înmânată Excelenţei Sale de către primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica.

În cadrula celeiaţi ceremonii i-a fost înmânat titlul de Cetăţean de onoare al municipiului Iaşi şi doctorului Herman Berkovits, personalitate remarcabilă a lumii contemporane din domeniul ştiinţelor medicale, medicul personal al premierului Benjamin Netanyahu și un mare prieten al Iașului și al României.

Până la preluarea mandatului de ambasador în România, Excelenţa Sa Reuven Azar a deţinut funcţia de director al grupului de lucru Israel-SUA-China din cadrul Ministerului israelian de Externe. A fost consilier adjunct pentru securitate naţională şi politică externă în cadrul Consiliului Naţional de Securitate Naţională şi, totodată, consilier de politică externă al prim-ministrului Israelului. A activat în numeroase misiuni diplomatice, printre care Egipt, și Washington DC, în două rânduri, unde a fost și Deputy Chief of Mission.

Născut la Târgu Lăpuș, Herman Bercovits a absolvit Facultatea de Medicină din Cluj în anul 1971. Apoi, timp de patru ani a fost medic în două sate din Maramureș și unul din Suceava. În 1975 a părăsit România, pentru a se stabili în Israel, împreună cu familia, unde s-a specializat la spitalele Bikur Holim și Hadasa din Ierusalim, iar din 1981 a fost medic specialist în pediatrie la Spitalul Bikur Holim. Din 1985 conduce propria clinică de medicină pediatrică și generală în Ierusalim. Este medicul personal al premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, și un susținător al relațiilor româno-israeliene. A fost decorat de președintele Klaus Iohannis cu Ordinul Național „Pentru Merit” în Grad de Ofițer, pentru contribuția personală la susținerea și promovarea relațiilor dintre Israel și România.

„Relația ieșenilor și a autorităților locale cu comunitatea evreiască din oraș, dar și cu cetățenii evrei de origine română (și nu numai) din Israel și din întreaga lume este una excelentă și un exemplu de recuperare a unui trecut al cooperării și bunei înțelegeri. Nu există o altă comunitate care să fi avut un rol atât de important în dezvoltarea orașului nostru și sunt convins că prietenia și frumoasa colaborare dintre noi este abia la început!”, a spus, în cuvântul său, primarul Mihai Chirica.

Iașul are în acest moment o serie impresionantă de Cetățeni de Onoare evrei, începând cu Josef Wasserman, Rabinul Comunității Evreilor originari din România, și personalități din toate domeniile, de la diplomați (Excelența Sa Tamar Samash și Excelența Sa David Saranga, foști ambasadori ai Statului Israel în România, dar și Matan Safran, şef al Misiunii economice şi comerciale a Ambasadei Israelului la Bucureşti), Miriam Fierberg-Ikar, primarul orașului înfrățit Netanya, Abraham Ghiltman, fost președinte al filialei ieșene a Federației Comunităților Evreiești din România, supraviețuitori ai Pogromului de la Iași (Andrei Călărașu, Iancu Țucărman, Constantin Benone, Finchelstein Leizer, Fischer Marcel, Leonard Zaicescu, Marcel Gutman, Lyonell Fliss, Frances Fletcher. Jehuda Evron, Moshe Yassur şi Michael Cernea), Alexandru Florian, directorul Institutului „Elie Wiesel”, și o seamă de personalități ale lumii culturale și academice, precum Paul-Elie Levy, fost director al Centrului Cultural Francez Iași, Sylvia Hoişie, savant ieșean de prestigiu internațional, pictorul Samy Briss și profesorii Stella Chaushu, Dan Simovici și Sorin Istrail

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;