5:14 pm - Monday April 29, 8205

Directorul Anului 2023 este din Iași!

Raluca Mariana Cozma, directorul Şcolii Gimnaziale „Ion Ghica” din Iaşi, a fost desemnată “Directorul anului 2023”, ca recunoaștere a rezultatelor remarcabile obținute în cariera didactică. Alți doi directori din județul Iași au fost finaliști la această categorie, Bogdan Liviu Lavric, directorul Şcolii Gimnaziale Chicerea din comuna Tomeşti, și Beatrice Carmen Zelinschi, directorul Colegiului Agricol şi de Industrie Alimentară „Vasile Adamachi” din Iaşi.

Gala Premiilor pentru Directorii Anului 2023, organizată de AVE pentru al șaptelea an consecutiv, și-a desemnat câștigătorii luni, 9 octombrie, la Ateneul Român. Astfel, patru directori de școală din România care au transformat viețile elevilor, dar și școlile pe care le conduc au fost premiați pentru proiectele în care s-au implicat în anul școlar 2022 – 2023. Directorul Anului 2023 a fost desemnată Raluca Mariana Cozma de la Școala Gimnazială „Ion Ghica” din Iași. Peste 200 de directori din toate județele țării s-au înscris anul acesta pentru una dintre cele patru categorii de premii: Inovare, Egalitate de Șanse, Antreprenoriat, precum și marele premiu, Directorul Anului 2023.

„Fiecare ediție a Galei Premiilor pentru Directorii Anului ne demonstrează că în România există modele de leadership și antreprenoriat care reușesc să transforme educația. Fiecare director câștigător este o sursă de inspirație pentru întreaga comunitate școlară, indiferent de problema pe care și-a propus să o rezolve. Fie că abordează fenomenul abandonului școlar, fie că se axează pe creșterea ratei de promovabilitate la examenele naționale, acești directori au nevoie atât de recunoașterea noastră, a societății, cât și de susținere și încurajare”, spune Silvia Toth, Director Programe Educaționale, AVE.

Pe scena Ateneului Român au urcat directoriale căror povești de succes au impact real în transformarea școlilor pe care le conduc și pot fi exemple de urmat. La categoria Antreprenoriat a fost premiată Diana Brătucu de la Școala Gimnazială „Traian” din Craiova (jud.Dolj), premiul pentru Inovare a fost câștigat de Vasile Benedek de la Liceul Tehnologic „Ioan Ossian”din Șimleu Silvaniei, (jud. Sălaj), iar cel pentru Egalitate de Șanse merge la Rosemarie Delia Cocoană de la Școala Gimnazială Eșelnița(jud.Mehedinți). Câștigătorii au fost selectați printr-un proces riguros în care au fost implicați peste 70 lideri din business și experți în educație. Doi dintre directorii finaliști din acest an sunt din Iași: Bogdan Liviu Lavric, de la Școala Gimnazială Chicerea, comuna Tomești, Iași nominalizat la categoria Egalitate de Șanse și Beatrice Carmen Zelinschi de la Colegiul Agricol și de Industrie Alimentară „Vasile Adamachi” din Iași, printre finaliștii de la categoria Antreprenoriat.

„Fiecare dintre noi contribuie la viitorul copiilor noștri, fie că este conștient sau nu de asta, de aceea este important să acționăm împreună într-un efort coordonat. Misiunea AVE este de a aduce în același loc actori relevanți pentru domeniul educației și suntem recunoscători că avem peste 100 de ONG-uri partenere și peste 1.000 de lideri din business care se implică. Gala Premiilor pentru Directorii Anului își propune să aducă în jurul acestor lideri excepționali comunitatea de business, sectorul non-profit și instituțiile statului pentru că doar împreună vom reuși să ducem educația din România la următorul nivel”, declară Andreea Nistor, Director Executiv, AVE.

Raluca Mariana Cozma, Directorul Anului 2023, a atras pentru școală fonduri de peste 787.000 de euro în patru ani de activitate

La ediția din 2023, „Directorul Anului” a fost desemnată Raluca Mariana Cozma de la Școala Gimnazială „Ion Ghica” din Iași. Aceasta a fost premiată pentru implicarea și reușitele de care a dat dovadă, precum renovarea și reabilitarea întregii școli, dar și a spațiilor din exteriorul acesteia. Mai mult, din 2019 când a fost numită în funcția de director și până acum a atras fonduri în valoare de peste 787.000 euro pentru proiectele din școală.

Ca să contribuie la reducerea absenteismului și creșterea rezultatelor școlare, directorul Raluca Mariana Cozma a consolidat relația cu părinții și comunitatea locală, în așa fel încât aceștia să fie mai implicați în viața școlii. Iar pentru ca elevii și profesorii să își poată desfășura orele cu rezultate optime, a dotat școala cu laptopuri și videoproiectoare în valoare de aproximativ 30.000 de euro. Astfel, prin proiectele și implicarea sa, a reușit să reducă nivelul abandonului școlar de la 1,7%la 0.03% și a crescut promovabilitatea la Evaluarea Națională la 94% în 2023, de la 78% în 2021.

Pentru perioada 2022 -2027, a obținut acreditări Erasmus+ cu o valoare de peste 200.000 de euro și  36 de profesori și 62 de elevi vor participa la schimburi de experiență în școli din străinătate. Printre alte reușite se află și accesarea proiectului „Școala în siguranță”, în valoare de aproximativ 132.000 euro și a proiectului „Hai afară la-nvățare!”, în valoare de aproximativ 100.000 de euro, care-și propune abordarea predării la clasă printr-un mod creativ, folosind educația non-formală.

Raluca Mariana Cozma a introdus opționale de Educație financiară, Educație juridică și Teatru pentru a atrage și păstra elevii în școală. Alături de UNICEF România, a implementat un proiect în valoare de 29.000 de euro prin care școala a devenit hub de învățare pentru copiii ucraineni din Iași.

Filed in: Educație, Informațía zilei

Comments are closed.

;