Nume mari ale literaturii din 25 de țări şi-au anunţat prezenţa la ediţia din acest an a FILIT

Miercuri, 18 octombrie, va debuta la Iaşi cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere (FILIT), eveniment care va oferi publicului ocazia de a se întâlni cu unii dintre cei mai îndrăgiți autori ai ultimilor ani. Cele mai importante repere ale  evenimentului au fost prezentate luni, 16 octombrie, în cadrul unei conferințe de presă susținută de președintele Consiliului Județean (CJ), Costel Alexe, și managerul Muzeului Național al Literaturii Române (MNLR), Lucian Dan Teodorovici.

“FILIT a crescut tot mai mult, este un brand al orașului și al județului. Bunul renume este unul internațional, toată breasla culturală și nu numai știe despre festival și îl recomandă. Recunoașterea vine și din partea Comisiei Europene, UNESCO și a Ministerului Culturii. Prin FILIT, în următoarele 5 zile, de miercuri până duminică, Iașul va deveni centrul literaturii mondiale, unde pasionații de carte și cultură se vor întâlni cu unele dintre cele mai creative minți ale timpurilor noastre. Iașul este locul de început al marilor proiecte culturale, iar astăzi, la secole distanță, forța creatoare a marilor personalități care ne-au precedat continuă să ne inspire și cred că și generațiile viitoare vor ajunge să se raporteze la FILIT-ul de astăzi ca la un eveniment de referință peste ani’’, a declarat președintele CJ, Costel Alexe.

“După primii zece ani de existență, FILIT își propune aceleași lucruri ca la început: să creeze un loc pentru emoția întâlnirilor între cititori, scriitori, traducători și atâția alți oameni care creează, fiecare în felul propriu, literatură. E deja un festival al comunității, iar asta se simte zi de zi în timpul desfășurării lui, dar și un festival care duce mai departe, în România, dar și în atâtea alte țări ale lumii, imaginea unui Iași frumos, elegant, primitor, efervescent și, evident, pasionat de literatură”, a afirmat managerul Muzeului Național al Literaturii Române Iași, Lucian Dan Teodorovici.

O premieră în istoria FILIT este unirea Iașului și a Chișinăului prin literatură.

“Vineri, pe 20 octombrie, plecăm la Chișinău, cu trenul FILIT. Această idee inedită a trenului literaturii va pune în valoare cooperarea culturală transfrontalieră prin performance de poezie cu Mugur Grosu și Dan Coman, concert cu trupa Balkan Taksim și dezbateri literare. Așadar, anul acesta, FILIT se întâmplă și la Chișinău, fiind dorința comunității culturale de peste Prut de câțiva ani, care acum s-a și concretizat’’, a precizat președintele CJ, Costel Alexe.

Printre invitații de marcă ai actualei ediții FILIT se numără Markus Zusak, autorul bestseller-ului Hoțul de cărți, un scriitor considerat un fenomen literar, Guzel Iahina, una dintre cele mai apreciate scriitoare la nivel internațional, cu romane traduse în peste 40 de țări, Eric-Emmanuel Schmitt, autor a numeroase romane și piese de teatru, tradus în peste 45 de limbi și câștigător a peste 20 de premii literare, Burhan Sönmez, tradus în peste 40 de limbi străine, cu numeroase premii și distincții literare, președinte al PEN Internațional, și Mircea Cărtărescu, cel mai cunoscut autor român, cu peste 120 de volume publicate în străinătate, în 25 de limbi, și deținător a numeroase premii internaționale. Organizat de Muzeul Național al Literaturii Române Iași, FILIT este un proiect finanțat de Consiliul Județean.

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;