Peste 65.000 de pelerini, prezenţi la Slujba prilejuită de Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva

Peste 65.000 de credincioşi au participat sâmbătă, la Iaşi, la Slujba prilejuită de Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, Ocrotitoarea Iaşului şi a Întregii Moldove.  Ceremonialul religios a fost oficiat de un sobor de preoţi din ţară şi de peste hotare, în frunte cu ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. În deschidere, ÎPS Teofan a dat citire mesajului Prea Fericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Orotodoxe Române, adresat pelerinilor prezenţi la Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva.

“Pelerinajul miilor de credincioşi la sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi arată cât de mare este lucrarea misionară a sfinţilor care, prin exemplul vieţii lor şi prin rugăciunile lor, aduc pe oameni aproape de Dumnezeu şi îi adună laolaltă în rugăciune. Anul acesta, 2023, dedicat comemorării imnografilor şi cântăreților bisericeşti, bucuria duhovnicească a sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva este sporită de primirea la Catedrala Mitropolitană din Iaşi a moaştelor unuia dintre marii sfinţi creatori de cântări bisericeşti, Sfântul Andrei Criteanul, aduse de la Catedrala Mitropolitană din Arkalochori (Creta, Grecia). Sfântul Andrei Criteanul a păstorit între anii 700-740, a fost un episcop misionar, precum şi un mare dascăl al pocăinţei. A construit biserici, a înfiinţat mănăstiri, a ajutat pe creştinii care au suferit de pe urma invaziilor otomanilor, a fost un bun predicator şi a compus o mulţime de cântări liturgice. El este considerat cel dintâi autor de canoane liturgice, între care cel mai renumit este, desigur, Canonul cel Mare, un dialog al omului păcătos cu propria sa conştiinţă în faţa lui Dumnezeu. Iubiţi pelerini, Sfânta Cuvioasă Parascheva s-a născut în secolul al XI-lea, în Epivata Traciei din părţile Constantinopolului, şi a trăit doar 27 de ani. Ea este cea mai populară dintre toţi sfinţii ale căror moaşte se află pe teritoriul țării noastre. Sute de biserici din România şi din diaspora română sunt închinate ei pentru a le ocroti, iar în nordul Greciei, în Bulgaria şi Serbia, credincioşii ortodocşi o cinstesc de asemenea cu multă evlavie. Marea evlavie a poporului dreptcredincios faţă de Sfânta Cuvioasă Parascheva se explică prin convingerea şi constatarea că ea este „mult folositoare”, după cum este numită în Acatistul ei; Sfânta Parascheva oferă ajutor, prin rugăciunile ei, tinerilor şi bătrânilor, fecioarelor şi mamelor, mănăstirilor şi familiilor, bolnavilor şi săracilor, adunând în rugăciune şi mărturisire comună cler şi popor, din România şi din alte ţări. Puterea ei vine din sfinţenia şi din bunătatea ei, adică din iubirea ei faţă de Dumnezeu şi faţă de oameni. În această zi de bucurie a sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Moldovei şi a tuturor pelerinilor prezenţi la Iaşi, ne rugăm Preamilostivului Dumnezeu ca, pentru mijlocirile Sfintei Cuvioasei Parascheva şi ale Sfântului Ierarh Andrei, Arhiepiscopul Cretei, să binecuvânteze pe toţi cei prezenţi la Iaşi, ierarhi, clerici, monahi şi credincioşi mireni, împreună cu autorităţi locale şi centrale, şi să răsplătească tuturor credinţa, evlavia şi osteneala, dăruindu-le sănătate şi mântuire, pace şi bucurie, întru mulţi şi binecuvântaţi ani!”, se arată în mesajul Patriarhului Daniel.

După slujbă, ÎPS Teofan a a premiat cu distincţia “Crucea Moldavă” zece persoane care s-au remarcat prin rezultate deosebite în ultimul an atât la învăţătură cât şi pentru vieţuire deosebită. În continuare, pelerinii care au fost prezenţi la Slujba de la Mitropolie au participat la “Masa pelerinilor”, unde au fost serviţi cu sărmăluţe, vin, sucuri şi mere. Manifestările din acest an ale “Sărbătorilor Iaşului” au continuat după amiază, la Primărie, cu ”Seara Valorilor”, eveniment în cadrul căruia municipalitatea i-a premiat cei mai reprezentativi ieșeni în domenii precum educaţie, artistic, cultural, sportiv şi performanţă în afaceri. De asemenea, cu această ocazie au fost acordate şi cele două premii devenite deja tradiționale, printre care Premiul”Pogor” şi Premiul ”Vanda Condurache”. De asemenea, primarul Mihai Chirica a înmânat Titlul de “Cetăţean de Onoare al Municipiului Iași” unor personalităţi care în ultimul an au promovat imaginea Iaşului în ţară şi peste hotare.

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;