Primarul Iaşului, Mihai Chirica, susţine ideea comasării alegerilor locale cu cele europarlamentare

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, este de acord cu ideea comasării alegerilor locale cu cele europarlamentare. Într-o conferinţă de presă desfăşurată astăzi la sediul Primăriei, Mihai Chirica a declarat că această măsură nu ar fi o invenţie românească, ea fiind aplicată în multe ţări care fac parte din Uniunea Europeană.

“Nu cred că procesul de comasare ar trebui să ne sperie, ci rezultatul alegerilor care va decide guvernarea din 2025 ar trebui să fie ținta. Dacă cele două partide importante ale acestei națiuni, PSD și PNL, au decis să-și dea mâna și în guvernarea viitoare, începând cu anul 2025, înseamnă că e mai puțin important dacă o să avem doi europarlamentari în plus sau în minus în Parlamentul European, sau 10 sau 20 de primari în plus sau în minus ca aleși locali sau nu știu câte sute de consilieri, dacă procentele pe care noi le vom obține la alegerile parlamentare în comun ne creează o majoritate confortabilă prin care să putem face guvernarea în 2025, poate să comaseze locale cu europarlamentare”, a afirmat Mihai Chirica.

Şeful municipalităţii a subliniat că fără fonduri europene, Iaşul era acum în “lumea a treia”.

“Nu greșesc când spun lucrul ăsta, că tot ce vedeți că s-a întâmplat și creșterea economică a Iașului s-a datorat acestui proces de absorbție a fondurilor europene. Este mai bine dacă alegerile locale se comasează cu alegerile europarlamentare, pentru că noi, aleșii locali, beneficiarii acestor fonduri, mai ales din orașele care au absorbit într-un mod evident, putem să explicăm populației eurosceptică care crede că dracul s-a născut la Bruxelles, nu s-a născut acolo”, a spus Chirica.

„Fără fondurile astea europene, noi nu eram nici jumătate cât eram acum, dar noi putem să explicăm, că noi suntem credibili. Adică eu mă duc și iau un cetățean dintr-un partid eurosceptic și îi arăt- Uite, vezi tramvaiul ăsta frumos? Urcă pe ușa asta, dă-te pe ușa astalaltă și du-te și în celălalt, am să-i aduc unul care are roți pătrate, e impropriu spus, și treci și prin ăsta. Stai cu fundul pe bancheta asta, stai cu fundul și pe bancheta asta, te duc 100 de metri cu ăsta și te duc și 100 de metri Acum te dau jos şi îți explic, ăsta e luat pe fonduri europene și ăsta-i luat pe banii noștri. Atât ne-am putut permite din impozitul matale, din impozitul șefului tău de partid, din impozitul nu știu cui. Asta este realitatea. Adică noi știm să explicăm lucrurile astea, pentru că avem exemple concrete față de un europarlamentar care se pune așa și care zice peste cinci ani vă văd, votați-mă. Incredibil. Adică nu cum spune adevărul, că exact peste cinci ani ne va vedea. Dar de ce l-aș vota? Și eu cred că ar fi oportună, din perspectiva asta, comasarea alegerilor și pe varianta, să spunem, cu europarlamentare sau pe varianta cu prezidențiale. Dacă ar fi să urmărim un interes comun european, eu le-aș comasa cu europarlamentarele”, a declarat, în încheiere, primarul Iaşului.

Filed in: Informațía zilei, Politic

Comments are closed.

;