Primăria reia lucrările la șantierul din fața Teatrului Național

Începând de astăzi, Primăria Municipiului Iași (PMI) reia lucrările de reabilitare și modernizare a parcului din fața Teatrului Național „Vasile Alecsandri”, după ce membrii Comisiei Naționale de Arheologie de pe lângă Ministerul Culturii a aprobat Raportul de cercetare arheologică preventivă întocmit de specialiști din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova”.

Potrivit documentului elaborat de specialiști, o parte dintre vestigiile arheologice descoperite în urma săpăturilor vor fi conservate, în vederea punerii lor în valoare, pentru acest lucru urmând să fie aplicate soluții inovatoare. Printre elementele care vor fi conservate se numără tronsonul de conducte și amenajarea rotundă din centrul șantierului, obiective care vor fi protejate prin amplasarea deasupra acestora a unei plăci de superglass.

Arheologii au mai recomandat, de asemenea, ca vegetația arboricolă să fie aleasă și plantată astfel încât dezvoltarea rădăcinilor să nu genereze dislocarea elementelor de zidărie conservate în sol, astfel încât porțiunile din traseele zidurilor să fie puse în evidență prin desenul tramelor de alei

„În aceste condiții, am fost nevoiți să refacem și proiectul tehnic, împreună cu o echipă de arhitecți specializați în astfel de intervenții, astfel încât să reluăm lucrările, cu respectarea recomandărilor arheologilor, pentru o justă punere în valoare a vestigiilor descoperite. Lucrările vor continua în etape și, așa cum am anunțat, mare parte din vegetaţia existentă, cea matură și valoroasă, se va regăsi pe acelaşi amplasament şi la finalizarea lucrărilor”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Proiectul de reabilitare și modernizare a parcului din fața Teatrului Național prevede amenajarea, sistematizarea și refuncționalizarea zonei ca spațiu cultural, cu elemente de mobilier urban, realizarea de elemente constructive noi (teatru de vară în aer liber, foișor, panou pentru expoziții, fântână interactivă, fântâni cu cascadă, fântâni de apă potabilă, gradenă circulară, toalete ecologice cu autocurățare), amenajarea de spații verzi, alei pietonale, precum și realizarea unui sistem modern de iluminat. Terenul amenajat are o suprafață de 9.744 metri pătrați, iar spațiile verzi vor reprezenta peste 7.200 de metri pătrați.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;