Concurs internațional de poezie și proză Echos Francophones

Asociația Studenților Francofoni din Iași organizează cea de-a IX-a  ediț ie a concursul internațional de poezie și proză Echos Francophones, desfășurat, în acest an, atât în limba franceză, cât și în limba română, destinat elevilor și studenților. Deschiderea oficială a concursului are loc miercuri, 5 martie 2014, începând cu ora 18:00, la Librarium –Palas (vis-à-vis de Caruselul Venețian), unde se va desfășura prima Cafenea literară ce îi va avea drept invitați speciali pe : Dan Lungu, Valeriu Stancu, Ștefania Hănescu și Vlad A.Gheorghiu; atmosfera urmând a fi destinsă melodios de acordurile de chitară ale lui Andrei Popa și, într-un mod inedit, de către trupa de teatru de improvizație a Asociaţiei Studenţilor Francofoni din Iaşi. În cadrul acestei cafenele literare se va discuta despre fenomenul de „déjà-vu” în creaţia literară, acesta reprezentând și una dintre temele concursului.

Operele acceptate în competiție se împart în poezie și proză scurtă, respectiv eseu și nuvelă, redactate în limba franceză sau în limba română. Participanții, elevi și studenți, au dreptul de a înscrie în concurs maxim 3 opere pentru fiecare secțiune. Temele de creaţie, din acest an, sunt: déjà-vu, ameninţarea şi amnezia cuvintelor. Înscrierile se desfășoară în perioada 11 martie – 22 aprilie pentru creațiile în limba franceză și 20 martie – 10 aprilie pentru cele în limba română. De asemenea, Echos Francophones va cuprinde și o săptamână cu activități ce se va derula începând de miercuri, 23 aprilie și încheindu-se marți, 29 aprilie. Aceasta va consta în creații ad-hoc (desene pe asfalt), interpretări de texte, dar și vizualizarea unui film tematic francofon.

Cafeneaua literară are drept scop atragerea elevilor și a studenților la ceea ce se dorește a fi un cenaclu literar interactiv, precum și a tuturor iubitorilor de literatură română sau franceză pentru a dezbate semantica și simbolistica déjà-vu-ului, în diferite considerente. Totodată, evenimentul marchează cea de-a IX-a ediție a Echos Francophones, unul din cele 4 mari proiecte de tradiție ale Asociației Studenților Francofoni,  alături de “Arată că-ți pasă”, ”Bal Mascat” și Festivalul ”Zilele studentului francofon”.

Filed in: Educație, Informațía zilei

Comments are closed.

;