Act și spirit din vremea Unirii – proiect aniversar al Consiliului Județean al Elevilor Iași

Marți, 22 ianuarie 2019, Consiliul Județean al Elevilor Iași sărbătorește 160 de ani de la înfăptuirea Unirii de la Iași (24 ianuarie 1959) prin  proiectului “Act și spirit din vremea Unirii”, inițiat de liderii elevilor ieșeni în urmă cu 10 ani. Proiectul, la care vor participa peste 40 de președinți ai consiliilor școlare ale elevilor din liceele și colegiile din județul Iași, dar și reprezentanți ai elevilor din Bacău, Botoșani și Chișinău, Republica Moldova, va crea contextul potrivit pentru o călătorie în trecutul istoric al Iașiului, prin celebrarea evenimentului istoric al poporului roman, evocat de elevi.

Programul de activități realizat de elevi, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Iași, Complexul Național Muzeal Moldova – Muzeul Unirii, Ateneul Iași, Palatul Copiilor și Facultatea de Istorie a Universității “Al. I. Cuza” Iași, cuprinde manifestări inedite ce vizează conștientizarea importanței evenimentului istoric al Unirii de la Iași în rândul tinerilor, dar și stimularea spiritului civic și a inițiativei comunitare. Astfel, în intervalul orar 12:00-12:30, ieșenii vor putea intra în atmosfera secolului al XIX-lea împreună cu elevii participant la parada costumelor de epocă, pe traseul Palatul Culturii – Bulevardul Ştefan cel Mare Piaţa Unirii – strada Lăpuşneanu -Muzeul Unirii,  iar ulterior vor recrea, la fosta reședința domnească a primului domnitor al Principatelor Unite – Alexandru Ioan Cuza, momentele istorice din anul 1859, alături de micii artiști de la Palatul Copiilor Iași, de actorii Ateneului din Iași Ana Hegyi și Vlad Baba, precum și de lectorul univ. dr. Adrian-Bogdan Ceobanu, de  la Facultatea de Istorie a Universității “Al. I. Cuza” Iași, care le va vorbi participanților despre diplomații Unirii.

Tradiția va prinde viață atât la Muzeul Unirii, cât și în Piața Unirii, printr-un flashmob al elevilor care se vor prinde în Hora Unirii. Dansatorii de la Palatul Copiilor vor încânta publicul printr-un moment muzical ce va însoți valsul voluntarilor din Consiliul Județean al Elevilor, iar dansurile de epocă vor conduce evenimentul pe un drum al comunicării participanților, precedând jocurile de societate și activitățile de intercunoaștere.

Prin proiectul Consiliului Județean al Elevilor din Iași, continua tradiția instituită de generațiile anterioare ale tinerilor ieșeni de a prezenta semenilor săi rolul Iașiului drag în istoria României, prin activități care să le faciliteze o mai bună cunoaștere și înțelegere a istoriei naționale și locale, a personalităților marcante și a valorilor neamului românesc.   

Filed in: Educație

Comments are closed.

;