Măsuri sanitare suplimentare în marile magazine pentru prevenirea răspândirii coronavirusului

La iniţiativa prefectului Marian Grigoraş, la Palatul Administrativ a avut loc astăzi o întâlnire între reprezentanţii administraţiei locale, cei ai Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) şi ai Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISUJ) cu reprezentanţii lanţurilor de mari magazine din Iaşi, pe tema regulilor sanitare pe care acestea ar trebui să le implementeze în perioada sărbătorilor de iarnă în vederea prevenirii şi combaterii răspândirii virusului SARS-CoV-2. “În cea mai mare parte, marile magazine au respectat și respectă regulile de protecție sanitară, dar este important să existe o consultare și un dialog între autorități și mediul privat. A fost o întâlnire instructivă, cu schimburi de idei și experiențe, o comunicare bună, din care cu toții am tras concluzii pozitive”, a declarat prefectul Marian Grigoraş, la finalul discuţiilor. Concluziile întâlnirii vor fi prezentate membrilor Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU), cu propunerea de a adopta o hotărâre care să cuprindă un set de măsuri pe care supermarket-urile să le implementeze în perioada următoare, după cum urmează:

  1. crearea unor căi de acces diferite față de cele de ieșire, iar unde nu există posibilitatea, fluxurile de intrare/ieșire se vor delimita prin amplasarea de linii/bariere de separare;
  2. instalarea mai multor panouri de informare cu privire la regulile de igienă și distanțare fizică;
  3. difuzarea frecventă a mesajelor audio cu privire la regulile de protecție și de distanțare fizică;
  4. plasarea unor indicatoare de limitare a aglomerării, stabilirea unor fluxuri de vizitare unidirecționale pentru facilitarea menținerii distanțării fizice;
  5. dezinfectarea frecventă a coșurilor și cărucioarelor de cumpărături și crearea unor zone clar delimitate pentru coșurile/cărucioarele utilizate, respectiv dezinfectate;
  6. desemnarea de către fiecare operator economic a unor „responsabili COVID”, care să supravegheze în permanență respectarea de către angajați și de către clienți a regulilor de distanțare fizică și de protecție individuală;
  7. efectuarea unui triaj observațional și interzicerea accesului persoanelor care prezintă simptome de infecție respiratorie (temperatură care depășește 37,3ºC, măsurată cu termometru noncontact, tuse, strănut, rinoree);
  8. evitarea staționării îndelungate în grupuri mai mari de 6 persoane;
  9. instalarea de panouri separatoare în toate zonele de informare/birouri vânzare/casă marcat/ghișee;
  10. montarea de dozatoare și dispensere cu dezinfectant.

Măsurile de mai sus vor trebui să fie implementate de operatorii economici cu o structură de vânzare mai mare de 400 de metri pătraţi (supermarket, hipermarket, centre comerciale în care își desfășoară activitatea mai mulți operatori economici).

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;