Până vineri, 26 februarie, la Centrul de Informații pentru Cetățeni și centrele de cartier ale Primăriei au fost strânse 707 chestionare cu 1.626 de propuneri (312 chestionare cu 1.028 de propuneri la Centrul de Informații pentru Cetățeni, respectiv 395 de chestionare cu 598 de propuneri la centrele de cartier) venite din partea ieşenilor în legătură cu proiectul de buget al municipiului Iaşi pentru anul 2021. Tot până vineri, 26 februarie, pe pagina oficială de Facebook a Primăriei Municipiului Iași şi pe formular online postat pe site-ul Primăriei au fost trimise 370 de mesaje de la cetăţeni, care însumează peste 1.500 de propuneri. De asemenea, pe adresa de e-mail informatii@primaria-iasi.ro au fost primate, tot până vineri, 26 februarie, circa 300 de propuneri venite de la ieşeni, informează Biroul de presă al Primăriei Municipiului Iaşi. “Pe lângă aceste forme de consultare publică de dezbatere a proiectului de buget se adăugă dezbaterile în format classic, organizate de conducerea municipalităţii, pe 3 și 4 februarie având deja loc întâlniri cu directorii unităților școlare din oraş. Vor urma întâlniri cu rectorii universităților ieșenii, cu reprezentanții sindicatelor și altor structuri associative, etc. De asemenea, în perioada următoare vor fi organizate și o serie de dezbateri online cu cetățenii, aceasta după lansarea proiectului bugetului pe acest an. La toate aceste modalități de colectare a ideilor și propunerilor se adaugă solicitările primite direct de către primarul Mihai Chirica în cadrul audiențelor „clasice” și al celor televizate”, se precizează într-un comunicat. Atât prin chestionarele completate fizic, cât și prin cele trimise online, ieșenii se arată în continuare preocupați de o serie de probleme pe care le doresc soluționate inclusiv prin alocări financiare de la bugetul local. Principalele domenii de interes sunt:
– infrastructura (reparații și modernizări de străzi, construirea pasajelor supraterane din Podu Roș și a altor pasaje);
– amenajarea de locuri de parcare (inclusiv park & ride);
– fluidizarea traficului rutier;
– modernizarea transportului public;
– amenajarea de parcuri și locuri de joacă, realizarea de plantări;
– combaterea poluării;
– amenajarea de noi piste pentru biciclete;
– realizarea unor investiții de anvergură precum șoseaua de centură, amenajarea albiei râului Bahlui, construirea unui nou stadion și a unei noi săli polivalente, etc.
Reamintim că, la fel ca și anii trecuți, ieșenii pot să trimită propunerile pentru bugetul local cu ajutorul formularelor special realizate și disponibile la sediul Primăriei și la centrele de cartier. Începând de luni, 15 februarie, au fost împărţite 5.000 de chestionare la Centrul de Informaţii pentru Cetăţeni şi la cele cinci centre de cartier. Această etapă a consultării publice se va încheia în jur de 15 martie, propunerile înaintate de cetăţeni urmând să fie analizate, centralizate, ierarhizate şi incluse în proiectul bugetului din acest an al municipiului Iaşi.