Preşedintele interimar al PNL Iaşi, deputatul Alexandru Muraru, consideră drept “inepţii” afirmaţiile făcute de liderul PSD Iaşi, senatorul Maricel Popa, privind refuzul Guvernului de a lansa în dezbatere publică Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), document prezentat de Executiv, astăzi, în plenul reunit al Parlamentului.
Într-o declaraţie de presă, Alexandru Muraru afirmă că Guvernul a venit astăzi în Parlament pentru a prezenta PNRR în faţa românilor şi nu a PSD, formaţiune politică care a avut o atitudine neconstructivă şi lipsită de cooperare în legătură cu acest document esenţial pentru dezvoltarea României.
Declaraţia de presă a preşedintelui interimar al PNL Iaşi, deputatul Alexandru Muraru:
Nu trece zi fără să mă minunez de inepțiile pe care Maricel Popa le emană în spațiul public și incapacitatea liderului PSD Iași de a înțelege politica națională și modul în care funcționează structurile statului român.
Cel care în mod rușinos se laudă cu realizările administrației actuale pentru că nu a fost în stare să ducă până la capăt modernizarea unui drum județean, artizanul celei mai mari farse sanitare din istoria Iașului, îngropând 13 milioane euro într-un spital nefuncțional la Lețcani, cel care are tupeul să vorbească astăzi despre izolarea Moldovei după zeci de ani de baroniadă PSD, consideră că este îndreptățit să vocifereze despre dezvoltarea României.
Premierul României a venit astăzi în Parlament să prezinte Planul Național de Redresare și Reziliență în fața românilor, nu a PSD. Să fim bine înțeleși: în etapele parcursului PNRR, PSD a fost un simplu spectator, nu a afișat atitudine constructivă și disponibilitate de cooperare.
În cadrul răspunsului la criză a Uniunii Europene, în urma unor lungi negocieri purtate vara trecută la nivel european și în funcție de criterii precum numărul de locuitori, produs intern brut, șomajul, gradul de afectare al PIB în 2020, României i-au revenit circa 29.2 miliarde euro prin Instrumentul de Redresare și Reziliență și circa 50 miliarde de euro în cadrul financiar 2021-2027. În total, aproximativ 80 miliarde de euro.
Planurile naționale de redresare și reziliență sunt realizate de guvernele statelor membre. După consultări interne și consultări prealabile cu Comisia Europeană care asigură asistență tehnică, planurile trebuie depuse de către Guvernele statelor membre spre evaluare la Comisia Europeană în prima jumătate a anului 2021 și aprobate de Consiliu. PSD nu joacă niciun rol relevant în acest circuit. Acum, din opoziție, fără să intre sub sancțiunea responsabilității, social-democrații își dau cu părerea în tot felul de scenarii apocaliptice, cu un populism dus spre ridicol.
Maricel Popa ar trebui să fie jenat atunci când vorbește despre autostrăzile Moldovei. În Planul Național de Redresare și Reziliență, în bugetul de 8,5 miliarde de euro alocate secțiunii de transport, se regăsesc integral Autostrada A7 Ploiești – Buzău – Focșani – Bacău – Pașcani și sectoarele din capetele Autostrăzii A8, la Târgu Mureș și la Târgu Neamț. Dar finanțarea autostrăzilor nu este exclusiv dependentă de PNRR, existând alte alternative prin fonduri europene sau naționale.
După o guvernare păguboasă a PSD, în care politica de consum a explodat iar investițiile au bătut pasul pe loc, a fost nevoie de venirea unei guvernări PNL pentru a debloca situația birocratică în care autostrăzile Moldovei au fost îngropate ani la rând.
În final, le transmit social democraților de la Iași să privească spre ce au lăsat în urmă, înainte să se mai avânte în declarații pur speculative și lipsite de adevăr.